Stevia gezond alternatief van suiker
Omdat ze nauwelijks calorieën bevatten,
zijn de zoetstoffen uit de Steviaplant niet alleen voor gezonde mensen
maar ook voor diabetici en zwaarlijvigen een gezond alternatief voor suiker.
Bij hoge concentraties treden zelfs gunstige gezondheidseffecten op.
Dat stelt professor Jan Geuns (K.U.Leuven) in zijn boek "Stevia and steviol glycosides".
Steviablaadjes en de zoetstof steviolglycosiden zijn al in heel wat landen als Brazilië en Paraguay
toegelaten als lagecaloriezoetstof. In de Verenigde Staten zijn de blaadjes en extracten toegelaten als dieetsupplement.
Maar de Europese Commissie weigerde in 2000 de blaadjes en de zoetstof als voedseladditief.
De Europese Stevia Associatie diende in 2007 nieuwe dossiers in om de blaadjes en steviolglycosiden toe te laten als voedseladditief.
Geuns is er voorstander van om het product toe te laten.
Het is volgens hem immers een zeer geschikte suikervervanger.
"De lage doses hebben alleen maar zoetende eigenschappen zonder farmacologische eigenschappen.
Toegediend in hoge doses is er sprake van gunstige farmacologische effecten.
Zo verlaagt het product de bloeddruk bij personen met hypertensie en de bloedsuikerspiegel bij personen met diabetes type 2.
Het verhoogt ook de insulinegevoeligheid, remt huidkankers af en voorkomt aderverkalking.
Bovendien zijn geen nevenwerkingen bekend", aldus Geuns