Rodekool met hachee en aardappelenpuree

0
583
Rodekool met hachee

en aardappelenpuree

rodekool.jpg picture by cherinja

Benodigdheden voor 6 personen
voor de hachee
1 pot seitan
6 uien
1 eetl appelstroop
evt. 1 flesje oudbruin
2 1/2 dl bouillon
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
flinke scheut wijnazijn (balsimico)
4 plakjes peperkoek
bloem
1/2 tl kaneel
snufje zout
en peper

Bereiding
Snijd het seitanvlees in dobbelstenen en bak het aan
Voeg de uien en de stroop toe
Roer er de bloem door
Voeg het bier, de bouillon en de overige ingredienten toe
Stoof dit half uur
Voeg de peperkoek 10 minuten voor het einde aan de hachee toe

 

Hieronder een heerlijk Oud Hollands recept:

voor rode kool

Ingrediënten voor 4 personen:
1 rode kool
i ui fijngesnipperd
1 dl wijnazijn
2 kruidnagels
1 groetenboullionblokje
1 eetl. appelstroop
evt. 25 gr. rozijnen
een plakje ontbijtkoek
2 theelepels kaneel of speculaaskruiden
peper en zout
2 appels naar keuze, mits geen Granny Smith


Er is een verschil tussen zomerkool en winterkool. Rode kool die 's zomers wordt geoogst, is zachter van structuur en heeft meestal aan een half uurtje koken genoeg. Reken voor winterkool op een uur om de kool lekker zacht te krijgen. Sommige kolen hebben zelfs nog langer nodig.

Bereiding:
Haal de buitenste bladen van de kool. Snijd de kool met een stevig mes in dunne repen en die weer in kleine stukken of gebruik een schaaf. Was de kool en doe met aanhangend water in een ruime pan. Voeg azijn, appelstroop en kaneel of speculaaskruiden toe. Laat sudderen tot de kool gaar en zacht is. Schil de appels en snijd ze in kleine schijfjes. Laat de schijfjes enkele minuten meestoven. Roer de kool en de appel voor het serveren goed door elkaar en proef of deze zoet genoeg is.

Smakelijk eten!