en aardappelenpuree
1 pot seitan
6 uien
1 eetl appelstroop
evt. 1 flesje oudbruin
2 1/2 dl bouillon
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
flinke scheut wijnazijn (balsimico)
4 plakjes peperkoek
bloem
1/2 tl kaneel
snufje zout en peper
Bereiding
Snijd het seitanvlees in dobbelstenen en bak het aan
Voeg de uien en de stroop toe
Roer er de bloem door
Voeg het bier, de bouillon en de overige ingredienten toe
Stoof dit half uur
Voeg de peperkoek 10 minuten voor het einde aan de hachee toe
Hieronder een heerlijk Oud Hollands recept:
Ingrediënten voor 4 personen:
1 rode kool
1 dl wijnazijn
1 eetl. appelstroop
2 theelepels kaneel of speculaaskruiden
2 appels naar keuze, mits geen Granny Smith
Er is een verschil tussen zomerkool en winterkool. Rode kool die 's zomers wordt geoogst, is zachter van structuur en heeft meestal aan een half uurtje koken genoeg. Reken voor winterkool op een uur om de kool lekker zacht te krijgen. Sommige kolen hebben zelfs nog langer nodig.
Bereiding:
Haal de buitenste bladen van de kool. Snijd de kool met een stevig mes in dunne repen en die weer in kleine stukken of gebruik een schaaf. Was de kool en doe met aanhangend water in een ruime pan. Voeg azijn, appelstroop en kaneel of speculaaskruiden toe. Laat sudderen tot de kool gaar en zacht is. Schil de appels en snijd ze in kleine schijfjes. Laat de schijfjes enkele minuten meestoven. Roer de kool en de appel voor het serveren goed door elkaar en proef of deze zoet genoeg is.