Het zwarte goud

0
5160
dampende koffie

We hebben het niet over olie, wanneer we het over zwart goud hebben. Als we daar over spreken, dan spreken we over dat drankje dat we allemaal kennen. We drinken het ’s ochtends als we uit bed komen, het geeft ons die boost die we nodig hebben om de dag te starten en wakker te worden. Het drankje dat we drinken op een verjaardag, of als we samenkomen om ons verlies te delen na een begrafenis. We groeien ermee op en het helpt ons door de dagen heen. Het is natuurlijk koffie. Zwart, met melk, een beetje suiker of een scheutje van iets sterkers. We drinken het allemaal en we doen dat op onze eigen manier.

Waarom drinken we koffie

Het lijkt een simpele vraag met een nog simpeler antwoord. We drinken het toch omdat we het lekker vinden? We drinken het al sinds de 13e eeuw, maar we gebruikten de koffievruchten al lang daarvoor. Eerst maakten we er een soort repen van, die ons voorzagen van de beste energieboost die we konden vinden. Langzamerhand begonnen we de vrucht steeds op andere manieren te gebruiken, totdat we de bonen uiteindelijk begonnen te roosteren en er koffie van maakten. Vandaag de dag is koffie, na olie een van de meest waardevolle koopwaren ter wereld. Het wordt geschat dat er elke dag meer dan 2.25 miljard koppen koffie achterover worden geslagen. Dat is een flinke dot cafeïne.

Nederlandse invloeden

Koffie zoals wij dat vandaag de dag kennen, kent zijn oorsprong dus in de 13e eeuw en in Arabië. Er wordt gezegd dat zij er grote zorg voor droegen, dat geen enkele vruchtbare koffieboon hun landen verliet. Zo verzekerden zij zichzelf ervan dat ze het monopolie op koffie behielden. De legende gaat dat de Indische pelgrim Baba Budan dit monopolie doorbrak door als eerste vruchtbare koffiebonen mee te smokkelen, de Arabische landen uit. Nederlanders waren de eerste die buiten de Arabieren koffie begonnen te verbouwen. Zij deden dit in Sri Lanka vanaf 1616, toen zij daar een koffieplantage openden. Al snel volgden vele andere wereldmachten waaronder Spanje, Portugal en de Fransen. Nederland wordt nog steeds gezien als het eerste Europese land dat op grote schaal koffie verhandelde.

Cafeïne

In de 20e eeuw werd steeds meer bekend over de nadelige gevolgen, die cafeïne kan hebben op de gezondheid. Dit weerhield mensen er echter niet van om steeds meer nieuwe manieren te zoeken, om die cafeïne tot ons te nemen. Natuurlijk is er nog steeds de traditionele koffie die van gemalen koffiebonen wordt gemaakt. Tegenwoordig zijn er echter ook steeds meer verschillende smaakjes op de markt. Voor hen die niet zo van de bittere smaak van koffie houden zijn er nu ook andere manieren om hun dosis cafeïne te krijgen. In de vorm van energiedrankjes zoals RedBul en Monster is nu een hele nieuwe generatie aan de cafeïne gegaan en dol geraakt op dit stofje.

Of je nu lekker smaakjes wil of gewoon ouderwetse koffie drinkt, er is voor ieder wat wils.