Deze voordelen biedt een espressomachine

0
2086

Een espressomachine is niet heel goedkoop. Het apparaat heeft bijvoorbeeld een aantal extra onderdelen nodig, zoals een bonenmaler. Als je bereid bent om wat meer geld te investeren in een koffiemachine, betaalt dit zich zeker uit. Bij een espressomachine heb je namelijk de keuze uit een groot aantal heerlijke koffiebonen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en smaken, en passen perfect bij deze zetmethode.

Het voordeel van de volautomaat

Naast de espressomachine hebben we ook de volautomaten. Hierbij hoef je slechts op een knop te drukken voordat er een heerlijke kop koffie uit komt. Bovendien heb je de keuze uit verschillende koffiedranken, waaronder espresso, cappuccino en gewone koffie. Een volautomaat beschikt meestal over een bonenmaler met verse koffiebonen. Daardoor is het niet nodig om een aparte maler aan te schaffen, wat je aardig wat kosten bespaart. Het is echter lastig om de precieze prijs van een volautomaat te noemen. Je hebt namelijk goedkope exemplaren van rond de 250 euro, maar ook veel duurdere koffiezetapparaten.

Zelf de smaak en sterkte bepalen

Goed eten en drinken is belangrijk, en daar hoort lekkere koffie natuurlijk ook bij. Een volautomaat is om diverse redenen de prijs meer dan waard. Zo is het zeer handig dat je de sterkte en smaak van de koffie zelf kunt bepalen. Meestal beschikt de volautomaat over speciale knoppen waarmee je dit kunt aangeven. De machine zelf regelt de precieze druk, temperatuur en hoeveelheid koffie. Bij een volautomaat hoef je veel minder zelf te doen dan een espressomachine. De meeste taken gebeuren automatisch, zoals het opschuimen van melk op je cappuccino of latte. Soms is het mogelijk om een losse melkopschuimer toe te voegen. Dit is vooral handig wanneer het volautomaat pads of cups gebruikt.

Neem de tijd met slow coffee

‘Slow coffee’ is nog steeds erg populair. Het houdt in dat je voor het zetten van koffie gebruik maakt van filters en opgieten. Denk daarbij aan het standaard filterkoffiezetapparaat dat in veel keukens nog te vinden is. Voor een goede bak koffie giet je koffie in een papieren filter. In een ander gedeelte van de machine schenk je een bepaalde hoeveelheid water. Dankzij deze ‘slow coffee’ techniek heb je gemiddeld rond de 20 minuten een kop filter koffie voor je neus. Deze machine is dan ook niet handig wanneer je veel haast hebt. Het grote voordeel van deze techniek is echter dat je er weinig kennis voor nodig hebt. Ook zijn deze koffiemachines, ontstaan ver voor de tijd van de Senseo, vrij goedkoop in aanschaf.

Jouw smaak en die van anderen

Als het goed is ben je nu op de hoogte van de verschillende koffiemachines. Iedereen heeft natuurlijk andere wensen, vandaar dat het aanbod zo groot is. Aan de hand van een stappenplan maak je een goede keuze. Bedenk ten eerste welke koffie jouw voorkeur heeft. Geniet je liever van zware koffie dan een cappuccino? Of heb je echt even een espresso nodig? Kies aan de hand van jouw smaak een van de bovenstaande machines. Het is een goede manier om duidelijkheid te scheppen. Het zou kunnen dat je samenleeft met andere mensen. Hou in dat geval ook rekening met hun wensen.

Verschillende koffiedranken

Besef dat elke machine zijn eigen soort koffie produceert. Zoals de naam al doet vermoeden komen er uit een espressomachines alleen espresso koffiedrankjes. Wel kun je deze machine verschillende andere soorten koffie maken. Zo wordt de basis van een cappuccino, espresso macchiato en een latte gevormd door de espresso. Of wie weet maak je met de espressomachine een heerlijke Americano. Het is zelfs mogelijk om met heet water een kopje te zetten.

Volautomaat of filterkoffie

Een volautomaat is een goede keuze wanneer je samenleeft met meerdere personen. Het levert namelijk verschillende koffiedranken, zodat aan iedere wens kan worden voorzien. Je hoeft daarvoor slechts op een knopje te drukken. Kiezen voor een traditionele manier van koffiezetten kan natuurlijk ook. In dat geval is de ‘Slow Coffee’ methode uiterst geschikt. Deze versie produceert onder andere filterkoffie, die doorgaans prima smaakt.