De geschiedenis van de Rijsttafel
De Rijsttafel is een erfenis van de Nederlandse koloniale tijd.
Deze is voortgekomen uit de grote feestbanketten die in het voormalig Nederlands-India werden gegeven,
terwijl de dagelijkse maaltijd voor de doorsnee Indonesier bestaat uit ( drie keer per dag ) rijst met een beetje kip of vis, en groenten.
Op Sumatra serveert men de gerechten op een manier die overeenkomt met de rijsttafel zoals wij die hier in Nederland kennen.
De gerechten worden van te voren bereid en koud opgediend.
Je hoeft niets te bestellen, er worden verschilldende schoteltjes met overheerlijke gerechten op tafel gezet met witte rijst.
Je kunt dan zelf kiezen wat je wilt eten.
Het principe is dat je alleen betaalt voor de gerechten die je hebt genomen.
Vooral de pittige gekruide Padangse keuken heeft hier een reputatie op na te houden .
Het fenomeen rijsttafel is zonder meer de lekkerste erfenis uit het Nederlandse koloniale verleden. Het is bovendien een uitstekende maaltijd voor wie niet lang in de keuken wil staan als de gasten er al zijn. Bijna alle gerechten zijn ruim van tevoren te bereiden, en hoeven alleen nog opgewarmd te worden.
Uiteraard wordt de rijsttafel geserveerd met rijst. Reken op ongeveer 100 gram ongekookte rijst per persoon. Neem meer als u de volgende dag van de restanten een nasi goreng wilt maken