Broccoli is gezonder in combinatie met tomaten

0
491

Broccoli is gezonder in combinatie met tomaten

brocoli.jpg picture by cherinja

Tomaten en broccoli hebben meer gezondheidsvoordelen als je ze samen eet. Maar er bestaan nog andere 'voedingsparen' die gezonder zijn dan de som van de delen.

Kanker
Broccoli wordt gelauwerd als een supergroente. Maar als je deze groente samen met tomaten eet nemen de gezondheidsvoordelen massaal toe. Broccoli bevat glucosinolaten en tomaten zitten vol lycopeen. Dit eerst bestanddeel verwijdert kankerverwekkende stoffen uit het lichaam, het zorgt er zelfs voor dat kankercellen 'zelfmoord' plegen. Tomaten verminderen het risico op prostaatkanker. De onderzoekers verdeelden de ratten met deze ziekte in drie groepen, de ene groep at enkel broccoli, de andere enkel tomaten, de laatste groep kreeg tomaten steeds in combinatie met broccoli. Daaruit bleek dat de ratten uit de laatste groep de kleinste tumoren ontwikkelden.

Maar ook tal van andere combinaties van ingrediënten werken beter dan apart:
– Sardines voorzien het lichaam van vitamine D, een bestanddeel dat je lichaam moeilijk uit voeding kan halen. Als je dit samen met wit brood, een bron aan calcium, eet, heb je een wondermiddel voor sterke beenderen. Want calcium kan niet opgenomen worden zonder vitamine D. Andere goede combinaties zijn een salade van zalm met sperziebonen, een omelet met kaas en yoghurt van schapenmelk met muesli.

– Kikkererwten, een bron van ijzer, en taboulé, zit boordevol vitamine C, zijn een goede combinatie omdat plantaardige ijzer niet zo goed door het lichaam wordt opgenomen als dierlijke varianten. Maar de combinatie met vitamine C verbetert dit. Meng deze ingrediënten ook nog met look, tomaten, couscous en veel peterselie en je hebt een vitamine C-bom.

– Wortelen bevatten veel caroteen, als je deze groente roostert met olijfolie, dan helpen de olie en de hitte betacaroteen te vormen, waardoor bestanddeel makkelijker in het bloed wordt opgenomen. Deze stof helpt kanker te voorkomen en beschermt de huid tegen schade van de zon. Het maakt ook dat we beter in het donker kunnen zien en voorkomt cataract. Nog een andere goede combinatie is spinazie, voor gele caroteen, en fetakaas.