Borek
Ingrediënten:
5 vellen filodeeg (4 of 6 kan ook!)
3 aardappels (middelgroot)
150gr. feta of witte kaas (ik heb fetakaas bij de turk gehaald, die heeft van die bakken waarin de feta rondzwemt in wat water. Vind deze zelf erg lekker.)
1 ei
100gr. Turkse/Griekse yoghurt of volle yoghurt (alleen als je echt geen Turks/Griekse kan vinden!)
75 ml olie
Evt. sambal/chili als je hem pittig wilt maken.
Evt. nigellazaad/(zwarte) sesam zaad voor over de bovenkant
vorm: maakt niet zo heel erg uit. Ik heb een rechthoekige vorm gebruikt van 20*.. maar een ronde vorm 24cm kan ook
Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 190c
Snij de aardappelen in blokjes en kook deze met een inieminie snufje zout gaar.
Meng het ei met de yoghurt en olie.
Snijd de vellen in de lengte doormidden, je hebt nu dus 10 vellen. De ene helft is voor de onderkant en de andere helft voor de bovenkant
Prak de aardappelen met de feta grof of fijn naar smaak. En voeg nu eventueel sambal/chili toe mocht je dat willen..
Vet je vorm licht in met olie.
Leg nu 1 vel filodeeg in je vorm en besmeer met het yoghurtmengsel.
Doe dit 4x, dus vel neerleggen, dun besmeren en dan de volgende vel. De bovenste vel smeer je niks op.
Verdeel aardappel/feta mengsel erover en doe dat voorzichtig! niet drukken want filodeeg is heel fragiel en dat scheurt heel makkelijk. Dus lichtjes verdelen over je vorm.
Afbakken in een warme oven. Let erop dat ook de onderkant goed gaar is.
Zowel warm, lauwwarm of koud erg lekker. Daarom ook leuk om mee te nemen naar een picknick.
PS.
– Denk je opeens 'oeps heb te weinig yoghurt mengsel'! Voeg dan op tijd wat extra yoghurt en olie toe en eventueel een klein eitje, mengen en verder gaan met smeren!
– Met filodeeg bedoel ik die baklava fillo deeg die je bij de turk kan kopen. Koop de verse variant uit de koeling. Je kan ook filodeeg bij de supermarkt halen alleen weet ik zelf niet hoeveel je daarvan nodig zult hebben