Aardappelui/tortilla
Natuurlijk is dit voornamelijk een Spaans gerecht, lekker als lunchgerechtje of voor tussendoor als snack.
Ook in Marokko wordt vaak tortilla gemaakt want het is een goedkoop en lekker gerechtje….
Dit heb je nodig:
6 eieren;
2 gehakte uien;
750 gram aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden of 1 zak voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarktkoeling;
25 cl olijfolie;
zout en peper naar smaak.
Zo maak je het:
Als je versgesneden aardappelschijfjes gebruikt:
Verhit een scheut olie in een ruime koekenpan.
Doe er de aardappelschijfjes in, bestrooi ze met wat zout en bak ze al omscheppend.
Voeg er de gehakte ui aan toe en bak verder totdat alles bruin begint te worden en gaar is.
Schep de aardappelschijfjes en de gebakken ui uit de pan en laat uitlekken.
Klop de eieren los in een ruime kom.
Voeg daar de gekookte of gebakken aardappel/uimassa aan toe en peper en zout naar smaak en schep voorzichtig om.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan.
Voeg het aardappel/ui/ei mengsel toe.
Laat zachtjes bakken totdat de bovenkant droger en de onderkant van de tortilla bruin wordt.
Leg een bord of een deksel op de tortilla en draai 'm om.
Laat nog een paar minuten zachtjes bakken totdat de tortilla helemaal gaar is en stevig aanvoelt.
Draai de tortilla, als dat nodig is, nóg een keer om.
Snijd de tortilla in punten en eet 'm heet, lauw of koud met daarbij een lekkere gemengde salade.
Je kunt er naar smaak ook wat fijngehakte peterselie en/of fijngehakte knoflook doorheen mengen.