Een stukje van Johan Herman Carp in Het Vaderland (1928)

0
312

Vorig jaar, van 9 t/m 11 november bracht ik een viertal blogs over mr. J.H. Carp, die zowel Spinozist als NSB-er/nationaal-socialist was, hetgeen een enigszins ongelukkige, cognitief dissonante combinatie is. [Zie hier blog I, II, III, IV en later nog een Carp over Goethe en Spinoza]  

Mijn beoordeling van Carp als Spinozist was: “Carp was een zeer serieuze ‘student’ van Spinoza. Hij heeft zich langdurig en intensief met Spinoza bezig gehouden. Hier en daar legt hij Spinoza ietwat of zelfs veel te idealistisch uit. Oké, een goed en filosofisch lezer neemt niets voor zoete koek. Maar je vindt bij hem teksten die je kunnen helpen beter inzicht in Spinoza te krijgen. Het zou jammer zijn als we, vanwege zijn foute nationaal-socialistische verleden, zijn Spinoza-prestaties geheel zouden wegmoffelen en geen nuttig gebruik zouden maken van zijn soms best goede studieresultaten.”

Nu ontdekte ik onlangs dat de Koninklijke Bibliotheek een website met een groot kranten-archief heeft. Ik ben daarin eens gaan grasduinen en viste het volgend stuk op dat Carp schreef voor Het Vaderland van 24 november 1928. Ik vond het interessant genoeg om hier op te nemen. Aan het eind geef ik enig commentaar.

'Spinoza' geeft er 2068 resultaten dus ik kan nog een poosje voort met vissen en grasduinen…