… een Spinoza-mis gelijk…

0
46

In mei en juni 2011 voerde het VU-kamerkoor met het Ensemble Waterloo o.l.v. Boudewijn Jansen de Harmony of the Spheres van componist Joep Franssens uit. Daarvan is een CD gemaakt die, na enige vertragingen, onlangs uitkwam. Daar ik op dit weblog enige maanden als ‘reclame’ de informatie over die uitvoering in beeld heb gehouden ontving ik, heel attent, deze CD.

 

Ik heb er inmiddels met genoegen enige malen naar geluisterd, hem ook vergeleken met de opname met het Nederlands Kamerkoor uit 2002, waarvoor hij zeker niet onder doet. Ik kan hem dan ook alle geïnteresseerden in Spinoza van harte aanbevelen. Het is fascinerende, spannende muziek – een lust voor het gehoor, het gemoed en, ja, ook het verstand.

Rond Spinoza’s definitie van God heeft Joep Franssens een aantal teksten gegroepeerd die hij in zijn compositie daar als hemellichamen omheen laat zweven. Franssens moet wel vanuit een bewondering voor het blootleggen door Spinoza van het bouwplan van het hele universum, de totale werkelijkheid, met ons mensen harmonisch daarin passend, deze muziek gecomponeerd hebben. Langzame, harmonisch zwevende klanken van een enthousiast VU-kamerkoor met in het middendeel meedeinende strijkers is een schitterende hommage aan Spinoza.