Een literatuuroverzicht: Spinoza vandaag

0
267

Af en toe ga ik eens bij scribd.com kijken of er nog interessante nieuwe bestanden geüpload zijn, die over Spinoza gaan. Veel wordt er illegaal heengebracht, zodat het eigenlijk niet netjes is dat dan weer te downloaden. Maar ja, als je niet een heel instituut achter je hebt staan dat je kosten draagt, is het uiteraard verleidelijk om dan maar eens gratis een boek of artikel van internet te helen.

Vaak ben je te laat. Dan is een werk alweer weggehaald, daar de uitgever of auteur bij scribd.com protesteerde. Zo heeft het boek Spinoza van Della Rocca er een poosje op gestaan, maar dat is alweer weg. De link naar het weer verdwenen bestand blijft wél staan, zodat je weet wat je gemist hebt.

Vandaag heb ik weer wat in die vijver gevist en wat kleinere visjes bovengehaald – geen boek. Eén van die vangsten signaleer ik hier, daar het voor spinozisten die de ontwikkelingen in de Spinozawereld enigszins willen bijhouden een aardig overzicht biedt. Ik raad de geïnteresseerde aan snel te zijn, want Routledge, de uitgever van het tijdschrift, Intellectual History Review, gaat misschien in verweer om het weer te laten verwijderen.