Een kleine correspondentie over Spinoza en dit Spinoza.weblog

0
357

Gisterenavond ontving ik via het bij dit weblog horende contactformulier het volgende bericht. Ik neem dat en een vervolgreactie op in dit blog. Het spreekt, dunkt me, voor zich.
En het staat, zoals altijd, open voor reactie. 

Onderwerp: blij met Spinoza

Geachte heer Verdult,

Via uw blog brengt u talloze zaken over Spinoza ter tafel, waardoor er veel invalshoeken en daardoor vele interpretaties en meningen over Spinoza's ethiek en maatschappijleer zichtbaar worden. Ik bewonder uw geduld met een enkele plakkerige commentator, en zie u gelukkig reageren als de meningen al te zeer afwijken van de uwe.

De wolk van (mugge)ziftingen over filosofische (deel) leerstukken van Spinoza wordt alsmaar groter. En de tallozen, die zich geroepen voelen om een doctoraat te behalen over (een onderdeeltje van) Spinoza, brengen het zoveelste boek op de markt.

In die wolk, is er gelukkig het werk van Spinoza zelf, zij het dat het telkens weer lastig is om met de bewijzende stijl van schrijven van de Ethica om te gaan. Maar beetje bij beetje lijk ik de weg te vinden die Spinoza in zijn TIE en E zo zorgvuldig beschrijft.