De onzekere lotgevallen van een voortreffelijke BBC Radio-3 serie over Spinoza. Aanbevolen!

0
320

Op 29 december 2009 had ik het blog: Spinoza in komende BBC Radio 3 serie: 'Enlightenment Voices'. Series focusing on the work of 17th-century Dutch philosopher Baruch Spinoza.
BBC Radio 3 Spinoza. Reader: Bruce Alexander.

Deze serie, die bestond uit vijf uitzendingen van ca een kwartier, was niet achteraf nog eens te beluisteren of als podcast te downloaden (“Sorry, this programme is not available to listen again.”) Het zou wellicht met een rechtenkwestie te maken hebben. Op 4 juli 2010 melde ik: “gisteren heeft iemand deze serie in 7 video’s van telkens ca 10 minuten op YouTube gezet (waarbij telkens bij het afbreken wel enige woorden of zinnen verloren gingen). Ik neem aan dat dit een illegale actie is, die de BBC niet zal accepteren. Waarschijnlijk zal YouTube gevraagd worden de programma’s weer van de site te verwijderen. Maar voorlopig staat de reeks er nog (op=op).
Wie weet kan een bezoeker van dit weblog er zijn of haar voordeel mee doen, want de vijf radiolezingen zijn serieus opgezet en de moeite van het beluisteren zeker waard. Ik haal ze hier naar binnen en voeg er de informatie van de BBC-site aan toe."

En inderdaad, niet lang daarna werden de video’s van YouTube verwijderd – wegens auteursrechtelijke schendingen.

Maar zojuist, op 19 augustus 2012, heeft weer iemand (PurpleNautilus’s channel) de moeite genomen de vijf uitzendingen weer eens op YouTube te brengen. En ik breng hier – voor zolang het duurt – deze video’s maar weer eens een blog binnen. Voor de liefhebbers. Maar houdt er rekening mee dat ook deze wel weer gewist zullen worden. Maar hopelijk is er nu overeenstemming bereikt. Of misschien laat de BBC het er nu bij zitten…