De gravin had geen belangstelling voor Uriël da Costa

0
592

Pas twee dagen geleden vernam ik van Koert Verlind in een reactie op dit blog van het bestaan van het boekje Uriël da Costa van Yoshuah Barjitzchak, verschenen in de serie "Helden van de geest" (Kruseman, 1962). Meteen ging ik op zoek en bestelde een ‘als nieuw’ exemplaar voor slechts €1,50 (de porto bedroeg €2, zodat tante Pos er weer meer aan verdiende dan de tweedehandsboekverkoper).

Het boekje was duidelijk nog nooit gelezen – inderdaad ‘als nieuw’. Voorin stond een opdracht “Voor Mevrouw M. H. gravin van Limburg Stirum-Hoeufft van Velsen van de auteur” (met nog een vrome tekst erbij). De gravin kon er echter geen belangstelling voor opbrengen. Zij was, als voorzitter van de vereniging Oranje Hofstad, meer in het Oranjehuis geïnteresseerd. Zo is in een artikel in Nederlands dagblad van 1 december 1983 te lezen: “De oranjeliefde van douairière M. H. gravin van Limburg Stirum-Hoeufft van Velsen (77) is bijna spreekwoordelijk. Haar huis puilt zowat uit van de koninklijke foto's, schilderijen, kaarsen, bekers, lepeltjes, beeldjes, herdenkingsborden, van zowel de huidige generatie als hun verre voorvaders en -moeders.”

De voorzitter van de vereniging 'Oranje Hofstad', M.H. gravin van Limburg Stirum Hoeufft van Velsen, viert haar 80e verjaardag in hotel Des Indes, Lange Voorhout. Rechts van haar de bisschop van Rotterdam, mgr. drs. R.P. Bär, en geheel rechts jhr. F.F.A. Beelaerts van Blokland; vervaardiger: Konvalinka, Milan; 25 -1 -1986