De Dirk van Hasseltsteeg te Amsterdam

0
370

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om van het oude centrum weer een plek te maken waar het goed toeven is en waar de stad trots op kan zijn.

Twee jaar geleden werd begonnen met Red Light Fashion Amsterdam. Waar vroeger de prostituees achter de ramen zaten, is nu de nieuwste mode te zien. Veertien toonaangevende mode-ontwerpers showen hun kledinglijnen in voormalige peeskamertjes.

Inmiddels is een verdere sanering ingezet en zijn straten en stegen aangegeven waar raamprostitutie kan worden aangeboden, terwijl die geleidelijk aan in andere straten en stegen zal worden teruggedrongen. Zie op ’t kaartje. En zie daar midden in het gebied de Dirk van Hasseltsteeg liggen die ook van raamprostitutie gezuiverd zal gaan worden.

Wat zou het goed zijn als Amsterdam dan tevens eens serieus speurwerk zou inzetten om te achterhalen in welk pand in de Dirk van Hasseltsteeg de moedige Jan Rieuwertsz zijn boekhandel en uitgeverij had. Hij was ondermeer de uitgever van Spinoza. Dat zou toch uit te zoeken moeten zijn… Hij was NB van 1649 tot 1678 stadsdrukker. In 1678 verhuisde hij naar de Beursstraat.
In zijn tijd droeg de steeg de naam Dirk van Assensteeg en soms liet de uitgever op de titelpagina van zijn boeken drukken:

"Amsterdam bij Jan  Rieuwertsz in de Dirk van Assensteeg,
onder het teken van het Martelaarsboek of 'In 't Martelaerboeck’