De Belgische vrijmetselaarsloge Spinoza

0
381

De 50e bij de Reguliere Grootloge van België aangesloten vrijmetselaarsloge bevindt zich in Oostende en heeft de naam van Spinoza aangenomen. Op de website wordt serieuze informatie over Spinoza gegeven: “Welkom op onze site. Je vindt hier informatie over de Vrijmetselarij, over de filosoof ‘Spinoza’, over zijn leer en zijn invloed op het 17de eeuwse denken. Ontdek hoe zijn stellingen na 350 jaar nog steeds brandend actueel en modern zijn. Verdiep je in zijn uiteenzettingen over godsdienst, kerk, staat en democratie, en tot slot: achterhaal de raakpunten met de Vrijmetselarij.” Aldus de homepage van de site.

Ze houden zich er inderdaad serieus met studie van het gedachtegoed van Spinoza bezig. Onder ‘Seminaries’ worden de twee bijeenkomsten van 2011 en 2012 vermeld. Vorig jaar sprak Tinneke Beeckman over Spinoza als de filosoof van de blijheid. Deze maand sprak Sonja Lavaert over de politieke betekenis van Spinoza en de politieke en sociale context waarin Spinoza leefde. Haar lezing is er te downloaden.

Onder 'Bibliotheek' wordt ook een link naar dit weblog gegeven; het wordt omschreven als "Een Blog van Nederlandse Spinoza-kenners". Grappig, ik denk dat het door de reacties komt dat de indruk ontstaat dat dit een site van velen is!

Wie weet vonden ze het motto dat ze aan hun website meegaven en dat te vinden is in Peter Stiegnitz’ Gott ohne Kirche: Religion und Freimaurerei [2003] wel via dit blog: “Spinoza dachte freimaurerisch, Freimaurer denken spinozaisch[zie dit blog van 22 juli 2009]