Daniel Spiro kritiseert theoloog Arthur Green vanuit Spinoza

0
451

Daniel Spiro van de Washington Spinoza Society, hield eergisteren in het Goethe Institute te Washington een fel pleidooi waarin hij de joodse mystieke en neo-chassidische theoloog Arthur Green, die doceert aan de Rabbinical School of Hebrew College in Newton, MA, enigermate fileert onder het erkennen van de waarde van de theoloog. Maar als Spinozist vindt hij dat Green bij zijn theologische leest had moeten blijven.

Hij liet zien hoezeer vele ideeën in diens boek Radical Judaism [Yale University Press, 2010] op Spinoza’s filosofie schijnen te lijken, zonder dat hij de filosoof vermeldt, anders dan hem om z’n Bijbelkritiek te veroordelen. Daniel Spiro laat zien hoeveel consistenter én joodser Spinoza als filosoof is dan deze theoloog. Zelfs neemt hij Goethes typering ("christianissimus") over en zou hij kunnen zeggen: "Spinoza judaicissimus"!

Meteen gisteren is zijn toespraak op YouTube geplaatst (met een verkeerde, n.l.Michael Green). Wel handig is, dat van Spiro's website meteen in DOC-formaat zijn toespraak te volgen is, wat na ca. 3 kwartier extra handig is, daar het geluid dan minder wordt.

website Spinoza society Washington