Cursus over de God van Spinoza

0
13

Gisteren viel de nieuwe cursusgids van HOVO Limburg in de bus. Vorig jaar om deze tijd ontving ik ook zo'n gids en begon mijn aarzelen en nadenken of ik met de toen geprogrammeerde cursus over de Tractatus Theologico-Politicus die dr. L.M. de Rijk zou geven, mee wilde doen. Ik ben toen meteen gaan lezen, eerst alle biografieën over Spinoza en daarna teksten van Spinoza zelf en verder allerlei boeken en artikelen er omheen. En ben daar niet meer mee gestopt. Die cursus heb ik gevolgd en ik heb er veel van geleerd. Ik zal binnenkort eens reflecteren over wat Spinoza mij dit jaar heeft gebracht. Nu begint het nieuwe nadenken over de vraag of ik deze volgende cursus wel wil volgen.

[bovenstaande hier groter] De cursus word ook aan HOVO Brabant/Seniorenacademie vestiging in Tilburg gegeven. Daar met de ondertitel: "Een filosoof denkt over God."

Het begint al met eigenlijk een verkeerde illustratie. Ik heb 't plaatje vaker gezien, maar kan niet vinden wie de maker ervan is en van wanneer de tekening dateert (zie hier een grotere afdruk uit de fraaie verzameling van Benjamin Swartzberg (1890 – 1985). 
Niemand weet hoe Spinoza er uit heeft gezien: er zijn geen potretten overgeleverd, waarvan bekend is dat die tijdens zijn leven zijn gemaakt. De gravure die omstreeks 1680 gemaakt is en bij de Opera Porstuma en Nagelaten Schriften ingeplakt werd, wordt als waarschijnlijk het meestgelijkend ingeschat (zie hier op dit weblog).