Cultuurgidsje Joods Amsterdam

0
465

Gezien en gekocht bij de Slegte voor €5 
Jan Stoutenbeek & Paul Vigeveno, Joods Amsterdam. Een cultuurhistorische gids. Voyage & Culture, Amsterdam, 1997.
Het lag daar wellicht al lang in de ramsj te liggen, want het was al van 1997 – zo lang houden boekjes het bij de uitgevers tegenwoordig niet uit.

Ik vind wel aardig het hier te signaleren, ook al komt in de paragraaf "De joden in Amsterdam ten tijde van de Republiek" Spinoza niet voor, wat toch opmerkelijk is. Alleen in de paragraaf op blz 96-98 over de begraafplaats van de Sefardische gemeente in Ouderkerk aan de Amstel, wordt vermeld dat de ouders van Spinoza er begraven liggen. Verder niets over Spinoza in dit overigens erg aardige boekje, waarover op de achterflap vermeld wordt:

"De joden hebben in Amsterdam de laatste jaar een zeer belangrijke rol gespeeld. Amsterdam is dan ook niet meer van zijn joodse geschiedenis te scheiden. Dit komt vooral tot uitdrukking in de koosnaam Mokum, de Jiddische of joodse naam voor stad. Aanvankelijk hebben de joden, zoals gebruikelijk in die tijd, zeer sterk hun eigen cultuur en zelfs in belangrijke mate een eigen bestuurlijke en maatschappelijke organisatie gehad. Gaandeweg zijn zij ook steeds meer deel gaan nemen aan de Amsterdamse samenleving en hebben deze zelfs in menig opzicht mede vorm gegeven. Joods Amsterdam gaat daarom over zowel specifiek joodse zaken als over algemene Amsterdamse voorzieningen met een joodse achtergrond.