Boeiend Spinoza-college van Han van Ruler op CD’s uitgekomen

0
655

                  “Je kunt nooit méér willen dan je precies wilt…”
zo eindigt als een cliffhanger de tweede CD, waarop op de derde wordt verdergegaan.

Eerder was door de ISVW aangekondigd dat het college over Spinoza door Han van Ruler in oktober was  uitgekomen [zie dit blog], maar in werkelijkheid kon de CD-box pas deze week worden geleverd. De box bestaat uit drie CD’s, waarin Van Ruler de hoofdlijnen van Spinoza’s filosofie brengt en iets van zijn biografie.

Hij begint na een wat algemene inleiding met Ethica I t/m de appendix, gaat dan over naar de TTP en Spinoza’s opvatting over de godsdienst en – iets minder – zijn politieke theorie. Daarna keert hij terug naar Ethica II. Tamelijk kort de delen 3 en 4 en tenslotte weer wat uitvoeriger het 5e deel, waarbij hij een in mijn ogen wel aardig globaal inkijkje geeft op verschillende vormen van Spinozisme die hij typeert als Spinoza light en Spinoza strong.

Ik heb de CD’s inmiddels tweemaal beluisterd: de eerste maal nog kritisch (om te zien: “zou alles wel kloppen?”…) en aan hem wennend; de tweede maal veel meer echt open luisterend en mij overgevend aan zijn schets van en visie op Spinoza. En het beviel me!