Beluister Steven Nadler, Beth Lord en Susan James in Paul Kennedy’s CBC Radioprogramma "Ideas"

0
586

Tot mijn vreugde wordt dit blog wereldwijd door velen gespot (gisteren 639 bezoekers) en zo ontving ik vandaag van iemand de tip dat gisteren, woensdag 21 november 2012, Paul Kennedy op CBC Radio (Canada) in zijn serie "Ideas" een uitzending had over Benedictus de Spinoza (Baruch Spinoza).

Dat programma is geheel opgebouwd uit gesprekken met de Spinozadeskundigen Steven Nadler, Beth Lord en Susan James. Het gaat over z’n biografie, zijn ideeën over God, over het universum, over ethiek en politiek.

Een heel boeiende uitzending van wel 54 minuten – klik hier – Je kunt het daar online beluisteren, maar het programma ook als mp3 downloaden. Wat een schitterende service!

Volgens de website zou het ook nog zijn gegaan over hoe door Spinoza de vlam van de Verlichting werd aangestoken, maar dat kwam niet echt aan bod. Ik mistte dat aspect overigens niet – het zou ook teveel geworden zijn voor een uur. Nu was er gelukkig alle rust voor wat wél aan de orde werd gesteld. Misschien kan Paul Kennedy over dat aspect, Spinoza's invloed op het latere denken, nog eens een apart programma met o.a. Jonathan Israel maken.