Avigdor Lieberman maakt geen kosjer gebruik van Spinoza

0
448

Bekijk de afbeelding op ware grootteDe omstreden uiterst rechtse Israëlische minister van buitenlandse zaken, Avigdor Lieberman, die gisteren een bezoek aan Nederland bracht en door zijn Nederlandse ambtgenoot Maxime Verhagen (CDA) werd ontvangen, zei dat Israël vrede in het Midden-Oosten wil en de rest van de wereld.

Lieberman is zeer omstreden vanwege zijn uiterst radicale standpunten. Zo heeft hij in het verleden bepleit dat er een atoombom op Gaza zou worden gegooid en gezegd dat Palestijnse gevangenen in zee moesten worden verdronken. Er werden dan ook vraagtekens geplaatst bij de ontvangst van Lieberman door Verhagen.

Tijdens een korte verklaring voor de pers herhaalde Lieberman woensdag geen van zijn controversiële uitspraken. Wel zei hij dat Nederland een speciaal land is voor joden, vanwege Spinoza en Anne Frank. "We bewonderen ook uw gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog", zei Lieberman verder.

Spinoza zo naar de kant van Israël trekken is op z’n minst nogal betwistbaar. Voor Palestijnen is deze onafhankelijke en oorspronkelijke 'filosoof van de vrede' net zo speciaal.

Verhagen liet blijken dat hij de Nederlandse bezwaren tegen bijvoorbeeld de Israëlische nederzettingenpolitiek aan Lieberman duidelijk zou maken. "Wij zullen onze zorgen delen, zoals vrienden dat met elkaar doen." Verhagen zei dat hij een 'eerlijk en open' gesprek wilde.