Antonio Damasio: "idioot om te beweren dat wij geen vrije wil zouden hebben"

0
16

Antionio DamasioTrouw heeft vandaag weer een artikel in de serie "de dood van de vrije wil", het negentiende (waarvan er slechts zes in het dossier op de website zijn in te zien).

Deze keer een interview met Antonio Damasio die blijkbaar hier is om zijn boek "Het zelf wordt zich bewust" (Self comes to mind)  te promoten. Titel van het stuk: "Cultuur is een breinproduct." (Het was aanvankelijk niet mogelijk er een link naartoe te leggen, maar inmiddels wel: zie hier)

Zoals ik al eerder in het blog "Looking for Damasio" schreef, nam Damasio Spinoza niet echt serieus (zijn boek Looking for Spinoza kreeg dan ook zeer ten onrechte de Nederlandse titel Het gelijk van Spinoza). In het interview vandaag komt de naam van Spinoza dan ook niet voor (anders dan in de aan het eind genoemde titel van dat vorige boek).

Wat de vrije wil betreft staat hij aan de kant van Libet: we kunnen niet vrij onszelf aansturen, maar we kunnen wel een door ons lichaam (brein) ingezette handeling stopzetten. Waar díe 'wil', dat vermogen, dan ineens vandaan komt blijft nog steeds een raadsel. "Uit de cultuur", benadrukt Damasio.  

In het artikel krijgt Damasio gelegenheid de kern van zijn nieuwe boek over het ontstaan van het 'zelf' te schetsen. Hij legt een zwaar verband tussen het in wisselwerking ontstaan van bewustzijn, taal en cultuur (hoewel hij benadrukt dat hij bioloog is). Op de vraag…