Amsterdams Thorbeckebeeld van sokkel gelicht, Haags Spinozabeeld volgt

0
284

Op 30 oktober 2008 had ik een blog over het plan van kunstenaar Hans van Houwelingen om de beelden van Spinoza in Den Haag en Thorbecke in Amsterdam te ruilen. Dat was een maand voor het nieuwe Spinoza-beeld van Nicolas Dings in Amsterdam onthuld zou worden.

Ik plaatste bij het bericht hierover op Trouws website de volgende reactie, die ik ook als reactie op mijn blog opnam: “Die verplaatsing van monumenten zal uiteraard nooit gebeuren. Zo'n ingreep, waarmee in het verleden gemaakte 'fouten' door ons zouden worden gecorrigeerd, zal niet werkelijk kunnen plaats hebben. Ieder is immers intussen aan deze stand van zaken gewend – en sommigen zijn eraan gehecht geraakt ("Blijf van mijn monument af"). Nee, wij moeten in deze tijd onze eigen fouten maken. Maar een schitterend idee is het wel om met zo'n fraai gedachte-experiment te komen. Prima conceptuele kunst! Thorbecke en Spinoza waardig. Chapeau, Hans van Houwelingen!”

Ik krijg gedeeltelijk ongelijk. Want wie schetst mijn verbazing te stuiten op een bericht van RTV Noord-Holland dat vanmorgen opnamen maakte van het van zijn sokkel lichtten van het standbeeld van Thorbecke op het Amsterdamse Thorbeckeplein. Het beeld wordt verplaatst naar Den Haag. Daar zal het samen met het beeld van Spinoza te zien zijn op een tentoonstelling van kunstenaar Hans van Houwelingen over “hoe monumenten zich verhouden tot de samenleving”.