Aangekondigd boek van Kees Schuyt: Spinoza en de vreugde van het inzicht

0
263

Uitgeverij Balans kondigt in zijn catalogus van voorjaar 2012 aan dat in april 2012 zal verschijnen een boekje van Kees Schuyt, Spinoza en de vreugde van het inzicht.

Beloofd wordt een “schitterende gebonden uitgave met stofomslag” van 160 pagina’s, 12,5 x 20 cm  – isbn 978 94 600 3406 0

Tekst van de uitgever:

De wereld en het eigen leven begrijpen via de filosofie van Spinoza

Kees Schuyt (1943), socioloog en jurist, was tot zijn emeritaat in 2007 werkzaam als hoogleraar in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast schreef hij columns in de Volkskrant en was hij lid van de WRR. Sinds 2005 is hij lid van de Raad van State. In 2010 publiceerde hij bij Balans Het spoor terug, de biografie van J.B. Charles/W.H. Nagel.

Deze korte studie biedt niet de zoveelste inleiding in het denken van Spinoza, maar doet verslag van de persoonlijke, vijfentwintig jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema’s van Spinoza onder de knie te krijgen. Om via Spinoza’s filosofie meer te begrijpen van de wereld en van het eigen leven. Om de vreugde te ervaren die dit verbeterde inzicht, in oorzaken en gevolgen, en ook in de eigen beperktheid, ons biedt.

Elk hoofdstuk gaat over een onderwerp dat de auteur bijzonder aanspreekt. Bestaat er een levenswil, Spinoza’s conatus, die mensen voort doet leven ook onder de meest bittere omstandigheden? Is kennis en inzicht gradueel van aard? Wat is het verschil tussen adequate en inadequate kennis van de oorzaken van ons handelen? Hoe ontwikkelt een machtsstaat zich tot een rechtsstaat?