A.M. Klein (1909 – 1972) Spinoza-gedichten ‘Out of the Pulver and the Polished Lens’

0
38

De Canadese dichter en schrijver Abraham Moses Klein werd 14 Feb 1909 geboren in Ratno, in de Oekraïne, en overleed op  20 Aug 1972 in Montreal, Canada. Hij groeide op in een arbeiderswijk van joodse immigranten en studeerde klassieke talen en politicologie aan McGril (van 1926 – 1930). Als student al publiceerde hij poëzie en proza in zowel Canadese als Amerikaanse tijdschriften. [Foto van hier]

Hij wordt beschouwd als een van Canada’s grootste dichters (zie maar hoeveel hits A.M. Klein geeft). Hij nam in de Joods-Canadese cultuur een centrale plaats in, was een goed spreker en debater en kreeg educatieve en redactionele functies in de zionistische jeugdorganisatie Young Judaea. Sinds hij z’n graad in de rechten behaalde aan de Université de Montréal (1933), was hij advocaat tot z’n pensionering in 1956. Daarnaast was hij van 1938 tot ‘55 redacteur en hoofdcolumnist van het weekblad Canadian Jewish Chronicle. Daarnaast had hij nog meerdere functies op pr-vlak en in organisaties van dichters en maakte hij vertalingen uit het Hebreeuws en Jiddisch. Zijn schrijven articuleerde de gevoelens van een generatie die getuige was van de vernietiging van de Europese joden en de vervulling van de zionistische droom.

In 1931, op 22-jarige leeftijd, een jaar voor de herdenking van Spinoza’s 300e geboortedag, publiceerde hij de gedichtenreeks over Spinoza: "Out of the Pulver and the Polished Lens".