1,5 miljoen voor filosofisch onderzoek naar vrije wil

0
550

Thomas_Muller

Filosoof dr. Thomas Müller – Universitair docent aan het Departement Wijsbegeerte,  Theoretische Filosofie van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht – kan beginnen met zijn onderzoek naar de vrije wil van de mens. Hij krijgt 1,5 miljoen euro van de Europese Unie om een antwoord te vinden op de vraag of vrije wil eigenlijk bestaat. Het geldbedrag komt uit de pot met de titel 'ERC Starting Grant' van de European Research Council, de Europese variant van de Nederlandse Vernieuwingsimpuls van NWO.

Müller betoogt dat de begrippen indeterminisme en interventie de belangrijkste blinde vlekken zijn binnen het debat over de vrije wil van de mens. In de komende vijf jaar wil Müller de conceptuele basis leggen voor een nieuw begrip van de op indeterminisme-gebaseerde vrije wil. 

Naast een bijdrage aan het filosofisch debat over vrije wil, zal Müller met zijn onderzoek aanhaken aan neurowetenschappelijk onderzoek en opent het perspectieven voor toekomstige onderzoek in de theoretische en praktische filosofie. Voor het onderzoek zal Müller  twee postdoconderzoekers en een promovendus aanstellen. [Van Universiteit Utrecht)