Online dating: wat houdt het in en hoe begin ik?

0
3438
online dating

De laatste jaren begint online dating een steeds prominentere plek aan te nemen in de samenleving. Het succes van online dating is natuurlijk niet moeilijk te verklaren. De basis van het succes ligt bij het steeds minder tijd hebben in combinatie met het gemak dat online daten met zich meebrengt. Tegenwoordig hoef je niet meer elke vrije avond in de kroeg te spenderen om de liefde van je leven te vinden, dit kan namelijk ook via een app of gewoon via het internet. Op het moment dat je net begint met online dating, dan zal je jezelf wellicht afvragen wat het precies allemaal inhoudt. In dit artikel zal een korte beschrijving worden geven wat online daten precies is en hoe je er eenvoudig mee kunt starten.

Het principe van online daten

Online daten is eigenlijk niets anders als het daten op basis van het online profiel van iemand. Daar waar in de kroeg de eerste selectie wellicht op uiterlijk zal plaatsvinden, is dit bij online daten eigenlijk precies hetzelfde. Op het moment dat iemand een aansprakelijk profiel heeft, bijvoorbeeld met interessante foto’s of een leuke beschrijving, dan zal dit profiel een stuk meer succes hebben. Net als dat je jezelf bij een versierpoging in de kroeg van de beste kant wilt laten zien, moet het je doel zijn om ook jouw online datingprofiel op deze manier in te richten.

Wat is het verschil tussen een dating website en een dating applicatie?

Als je net begint met online dating, zul je jezelf wellicht afvragen wat nou eigenlijk het verschil is tussen een dating website en een dating applicatie. Een dating website is doorgaans uitgebreider dan een applicatie. Op dergelijke websites kun je een uitgebreider profiel maken, meer over jezelf vertellen en ook gerichter zoeken naar andere profielen. Dating applicaties zijn wat dat betreft meer gesloten, waarbij je vaak slechts beperkte informatie over jezelf kwijt kunt en de mogelijkheden tot het zoeken naar andere profielen ook wat beperkter zijn. Wel blijkt het in de praktijk zo te zijn dat de drempel tot het daadwerkelijk contact opnemen met de ander bij een dating applicatie een stuk lager is dan bij een dating website.

Daar waar dating websites en dating applicaties eerder nog als twee afzonderlijke manieren van online daten werden gezien, is dat tegenwoordig eigenlijk niet meer het geval. De meeste dating websites hebben tegenwoordig ook een applicatie, waardoor je ook gemakkelijk op je telefoon gebruik kan maken van de website.

Zowel bij dating websites als dating applicaties zijn er gratis en betaalde versies. De meeste dating applicaties zijn gratis te downloaden. Wanneer je vervolgens van meer functies gebruiken wilt maken, zul je hier in de meeste gevallen toch voor moeten betalen. De betaalde versies van zowel dating websites als applicaties bieden doorgaans wel aanzienlijke voordelen tegenover de gratis varianten. De kosten liggen bij dating applicaties over het algemeen een stuk lager dan de kosten van een abonnement bij een betaalde dating website.

Gratis of betaald online daten

De meeste online dating websites of apps bieden je de mogelijkheid om berichten te sturen naar mannen of vrouwen die jou interessant lijken. Bij sommige applicaties kunnen er pas berichten worden gestuurd op het moment dat er wederzijdse interesse blijkt te zijn, andere applicaties bieden direct de mogelijkheid om een bericht te sturen. Ook is er nog een duidelijk verschil tussen betaalde online dating websites en de gratis varianten. Bij de betaalde online dating websites is het sturen van een (eerste) bericht niet gratis. Ook kan het (afhankelijk van de website) lezen van berichten die naar jou zijn gestuurd kosten met zich meebrengen. Het is dan ook niet raar dat de meeste online daters kiezen voor de gratis applicaties.

Hoe begin ik met online daten?

Elke website of applicatie draait op het maken van een interessant profiel, dit is dan ook altijd de eerste stap op het moment dat je wilt beginnen met het online daten. Een interessant profiel bestaat tenminste uit meerdere duidelijke foto’s en een uitgebreide, unieke beschrijving. Uit de foto’s moet voor de ander direct blijken met wat voor soort persoon ze te maken hebben. De omschrijving biedt jou de kans om jezelf op een unieke manier voor te stellen. Hoewel het waarschijnlijk een goed idee lijkt om direct veel over jezelf te vertellen, kan een goede one liner (zeker bij de online dating applicaties) zelfs nog wel succesvoller zijn. Het is uiteindelijk natuurlijk ook de kunst om ervoor te zorgen dat de ander enthousiast wordt van jouw profiel. Bij online dating websites is het vaak de bedoeling om naast foto’s en een beschrijving meer informatie in te vullen. Bij dating websites is het daardoor, in tegenstelling tot de meeste applicaties, dan ook gemakkelijker om heel specifiek te zoeken.