Wat weet je over Biotine?

0
3382
vrouw aan het sporten

Vitamines en mineralen zijn essentiële benodigdheden om fit en gezond te blijven. Voor het grootste gedeelte kun je deze uit je voeding halen. En als je een keer wat extra’s nodig hebt kun je dit binnenkrijgen door voedingssupplementen. Eén van de meest belangrijke vitamines is het vitamine B-complex. Dit is een combinatie van verschillende essentiële B-vitamines. Een van deze B-vitamines is biotine en staat ook wel bekend als vitamine B8. Wat is biotine precies en wat is de werking hiervan? En hoe zorg je dat je hier voldoende van binnen krijgt?

Wat is biotine nou precies?

Biotine valt onder het vitamine B-complex. Vroeger werd gedacht dat er maar één soort vitamine B bestond, maar tegenwoordig weten we dat dit niet klopt. Biotine wordt ook wel vitamine B8 genoemd en het is een wateroplosbare vitamine. De naam biotine is afgeleid van het Griekse woord ‘bios’ dat ‘leven’ betekent en werd in 1936 voor de eerste keer geïsoleerd. Deze vitamine zorgt ervoor dat energie uit eten vrijgemaakt kan worden en vervolgens door jouw lichaam kan worden gebruikt. Er zijn echter nog meer manieren waarop het een positief effect op je lichaam kan hebben.

Waar is biotine goed voor?

Biotine is een vitamine die zorgt voor een goedwerkende spijsvertering en is noodzakelijk om energie uit eten vrij te maken. Daarnaast zorgt biotine voor een goede werking van het zenuwstelsel en kan het een goede invloed hebben op je concentratie en geheugen. Het zorgt ook voor het behoud van een normale structuur van slijmvliezen en het draagt bij aan een goed werkende stofwisseling van vet, eiwitten en koolhydraten. Verder is bewezen dat deze vitamine je huid en haar voedt en gezond kan houden. Om deze reden staat biotine voor sommige ook wel bekend als de ‘beauty vitamine’.

Wanneer je op bepaalde momenten te weinig biotine binnenkrijgt, kun je dit merken aan huidaandoeningen en een verslechterde conditie van de gezondheid van je haar. Ook kan een tekort zorgen voor bloedarmoede en depressie. Je wil van deze vitamine dan ook zeker niet te weinig binnenkrijgen.

Hoe krijg je biotine binnen?

Biotine zit van nature in verschillende soorten eten en drinken. Je vindt het bijvoorbeeld in melk, eieren, noten en lever. Sommige soorten groenten en fruit bevatten ook een kleine hoeveelheid van deze vitamine. Door het bewaren en koken van voedsel kan de hoeveelheid wel wat minder worden. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de benodigde hoeveelheid per dag, maar het is wel bekend dat je bijna niet te veel biotine binnen kunt krijgen. Het wordt door je lichaam namelijk vanzelf weer uitgescheiden wanneer er meer aanwezig is dan nodig is.

Gevarieerd eten

Het beste advies om op een natuurlijke wijze biotine binnen te krijgen, is via gezonde voeding. Kies producten die rijk van vitamine B8 zijn, zoals granen, vis, bananen en bloemkool. Zolang je gezond en gevarieerd eet, krijg je vanzelf voldoende biotine binnen. Zo zorg je goed voor jezelf en zie je er ook nog een stralend en gezond uit.