Wat is een hulpmiddel?

0
946
rollator
Disabled independent woman using a walker in the park

Soms lukt het je net om alles in het dagelijks leven nog helemaal op eigen kracht te doen. Dit kan te maken hebben met de leeftijd, het kan ook zijn nadat je een operatie hebt ondergaan bijvoorbeeld. In dat geval is het handig dat je een beroep kunt doen op een hulpmiddel of hulpmiddelen. Ze maken het mogelijk om ondanks fysieke beperkingen toch zelfstandig te kunnen functioneren. In geval van ouderdom kun je door het gebruik van hulpmiddelen zelfs langer zelfstandig blijven wonen. Het mooie is wel dat het beschikbare aanbod aan hulpmiddelen ondertussen gerust indrukwekkend genoemd mag worden. Iedereen kent immers wel de douchekruk en de rollator.

Hulpmiddelen helpen nadrukkelijk bij zelfredzaamheid

Ben je op leeftijd, dan kunnen hulpmiddelen helpen bij de zelfredzaamheid. Zo kun je langer zelfstandig wonen. Er zijn ook hulpmiddelen die verzorgers helpen, bijvoorbeeld aan-en uittrekhulp voor steunkousen. Mocht je een operatie hebben ondergaan en moet je revalideren? Ook dan kun je prima een beroep doen op hulpmiddelen. Denk in dat kader maar eens aan handtrainers, braces en natuurlijk ook krukken.

Ook middelen die helpen bij het bereiden van de maaltijd

Je hebt hulpmiddelen die het gemakkelijker maken om te wassen, te koken en om je aan te kleden. En wat dacht je van een douchestoel, douchekruk of de bevestiging van een wandmeubel voor de persoonlijke verzorging? Ze kunnen je echt helpen als je zelf moeite hebt om dit zelfstandig te doen of tijdelijk niet kunt doen. Er zijn ook talloze hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het koken. In dat kader kun je denken aan bijvoorbeeld bereidingsplanken en bijvoorbeeld aangepast bestek.

Ook middelen die helpen om virussen te verspreiden of op te lopen

Om fit te blijven kun je als hulpmiddel ook gebruik maken van een stoelfiets. In deze tijd waarin we beheerst worden door Covid-19, kun je ook aan hulpmiddelen denken. Denk maar eens aan middelen die helpen om dit virus verder te verspreiden Wie kan tegenwoordig nog zonder beschermende mondkapjes, handschoenen en desinfectiezeep? Ook de mondmaskers worden een steeds vaker voorkomend hulpmiddel. Ze helpen echt om het zo nare virus niet verder te verspreiden en beschermen ze je om besmet te raken. En zo is de conclusie gerechtvaardigd dat hulpmiddelen je echt kunnen helpen. En dat hoeft zeker niet alleen voor ouderen te gelden. Iedereen kan namelijk baat hebben bij de juiste hulpmiddelen. Zeker als je net uit het ziekenhuis ontslagen bent bijvoorbeeld.