Afkicken van drank of drugs? Als je er nog nooit mee te maken hebt gehad (en dat is te hopen) is het natuurlijk totaal onbekend terrein voor je. Angst voor het onbekende kan een rol spelen bij de aarzeling om die belangrijke stap te zetten. Het zou natuurlijk al een stuk schelen als je bij voorbaat al precies weet wat zich in een afkickkliniek zoal afspeelt. Een geruststellende gedachte is dat men daar het beste met je voor heeft en zich volledig inzet voor jouw herstel. Maar hoe zit het proces nu eigenlijk precies in elkaar?
Acceptatie als eerste stap
Voordat anderen zich kunnen gaan bezighouden met jouw welzijn, zul je zelf die eerste belangrijke stap moeten zetten. Je zult dus allereerst zelf moeten erkennen dat je verslaafd bent en ook moeten beseffen dat je er hulp bij nodig hebt om daar weer vanaf te komen. Maar toegeven dat je hulp nodig hebt is niet hetzelfde als die hulp aanvaarden, dus ook die stap zul je nadrukkelijk moeten zetten. Het is vaak niet eenvoudig om de regie aan anderen te geven, maar in dit stadium is dat wel het meest verstandige besluit om te nemen. Het maakt daarbij niet uit of het afkicken wiet, alcohol of bijvoorbeeld gokken betreft.
Het traject
Hoe het behandeltraject precies verloopt, is afhankelijk van het type verslaving. Gaat het bijvoorbeeld om een eetstoornis, dan kun je denken aan een ambulante dagbehandeling of een zes weken durende klinische opname. Ook bij een verslaving kun je gedurende een aantal weken in een kliniek opgenomen worden. Je ondergaat dan een intensief programma, dat er vooral op is gericht om je inzicht te geven in de achtergronden van jouw verslaving. Verschillende vormen van therapie worden tegelijk ingezet, maar daarnaast is er ook voldoende ruimte voor ontspanning.
Kliniek in Zuid-Afrika
In sommige gevallen is het prettig om even in een compleet andere omgeving te verblijven. Mede daarom biedt Changes GGZ de mogelijkheid om het gehele traject te ondergaan in een kliniek in Zuid-Afrika. Denk echter niet dat je er op vakantie bent, het is keihard werken en vechten tegen jezelf. De intensieve therapie kan zeer confronterend zijn, maar is erop gericht de betere versie van jezelf te worden. Dat kost de nodige inspanning, maar uiteindelijk zul je in dankbaarheid terugkijken op de geboden mogelijkheid. Het te volgen traject is maatwerk en wordt tijdens de intake besproken.