Hoe krijg of houd je een gezond gebit?

0
3877
gezond gebit

Het is erg belangrijk, maar bij veel mensen schiet het er nog steeds erg vaak bij in, een gezond gebit. We hoeven niet heel veel te doen om het gezond te houden, maar als we die dingen verzaken, dan kunnen de gevolgen groot zijn. We leggen je uit hoe je jouw gebit gezond maakt en ook houdt.

Geen frisdrank

Hoe graag grote frisdrankfabrikanten ons ook willen overtuigen van het tegendeel, frisdrank is slecht voor je. De grote hoeveelheden suiker die terug te vinden zijn in deze drankjes zijn in vele opzichten slecht voor ons. Onze tanden zijn echter de eerste linie, die het meeste te voorduren krijgen van deze brouwsels. Hoe lekker een glaasje cola of een blikje Red Bull ook mag zijn, ze zijn vernietigend voor ons gebit. Andere zuurhoudende dranken zijn ook niet goed voor ons tandglazuur. Zelfs light drankjes bevatten deze slechte zuren. Het drinken van rode wijn, koffie en thee kan overigens ook deze problemen veroorzaken. Heb je een van deze dingen gedronken dan is het raadzaam jouw tanden te poetsen.

Niet roken

Naast deze dranken is ook roken erg slecht voor het gebit. We wisten al dat het slecht is voor jouw longen en zelfs voor jouw hart, maar het tast ook het gebit aan. Nicotine vernauwt bloedvaten, waardoor het tandvlees minder goed doorbloed raakt. Dit verlaagt de afweer van dat tandvlees en geeft bacteriën vrij spel in jouw mond.

Poetsen en nog eens poetsen

We zeggen het niet voor niets twee keer. De meeste tandartsen zullen je adviseren om tweemaal daags, twee minuten lang te poetsen, om tandplaque te verwijderen. Doe je dit niet binnen 24 uur dan begint het namelijk jouw tanden al aan te tasten. Poetsen is daardoor erg belangrijk en helpt jouw tanden hun beschermende laag te behouden.

Tandenstokers of ragers

Om ontstekingen aan jouw tandvlees te voorkomen is het verstandig om minstens eenmaal daags goed te stokeren, of met een rager tussen jouw tanden door te gaan. Zo verwijder je al het vuil tussen jouw tanden. Wanneer jouw tandvlees toch gaat bloeden is dat een indicatie dat er een ontsteking zou kunnen zitten.

Bezoek de tandarts

Door regelmatig naar de tandarts te gaan, voor controle van jouw gebit, worden problemen tijdig opgemerkt. Ga dus naar jouw controlemomenten. Te lang rondlopen met bijvoorbeeld een gaatje, kan betekenen dat andere tanden, die voorheen gezond waren, ook worden aangetast. Indien je angst hebt voor de tandarts kun je terecht bij gespecialiseerde tandartsen. Een gespecialiseerde angsttandarts in Amsterdam is bijvoorbeeld Tandarts Jordaan. Tandarts Jordaan in Amsterdam is een erkende tandarts die u kan helpen met diverse behandelingen. Wanneer je overigens een kunstgebit hebt, betekent dat niet dat je niet meer naar de tandarts hoeft. Laat ook dan jouw mond minstens één keer per jaar controleren.

Als je op deze dingen let, dan kan je ervoor zorgen dat jouw gebit zo lang mogelijk mee gaat