Waarom zijn trouwjurken wit?

0
493

In de westerse samenleving, het is traditioneel voor een nieuwe bruid een witte trouwjurk dragen op de ceremonie, vaak met een bijpassende sluier. Deze traditie is een vrij recente ontwikkeling is echter – tot het midden van de jaren 1800, en zelfs door een groot deel van de 20e eeuw, trouwjurken waren louter formele jurken die kunnen worden hergebruikt voor een speciale gelegenheid. De bruid kan elke kleur dragen, behalve voor rood of zwart, die werden geassocieerd met prostituees en rouw, respectievelijk.

De eerste beroemde vrouw een witte trouwjurk dragen was Mary, Queen of Scots – in die tijd, werd het gezien als een slechte keuze, zo wit was de officiële kleur van de rouw voor de Fransen. In 1840, echter, een andere koninklijke figuur droeg witte haar bruiloft – Koningin Victoria, bij haar huwelijk met Albert van Saksen-Coburg. Queen Victoria's huwelijksfoto's werden op grote schaal bekendgemaakt, vonken van een belang in de witte trouwjurken in heel Engeland en daarbuiten.

Witte bruidsjurken waren een symbool van rijkdom. Omdat de jurken niet kon worden gewassen of hergebruikt voor andere gelegenheid, was het bewijs dat de familie van de bruid konden veroorloven om geld te besteden aan een extravagante jurk. Door veel van de vroege 20e eeuw, kon alleen een rijke vrouw veroorloven om een witte trouwjurk te dragen; de meeste vrouwen nog steeds droegen jurken in verschillende kleuren. Anderen droegen witte jurken die ze een andere kleur zou verven na de ceremonie, zodat het gebruikt kan worden voor andere gelegenheden.

In de jaren 1950, echter, witte trouwjurk werd een mainstream trend in heel de westerse samenleving. Met de komst van de televisie, werd de maatschappij gebombardeerd met beelden van beroemdheden als Grace Kelly, gekleed in witte jurken op hun bruiloften. De gemiddelde Amerikaanse vrouw uiteindelijk besloten dat het tijd was om te worden uitgegeven aan een dure witte trouwjurk voor haar eigen ceremonie.

De witte goedkope trouwjurken wordt meestal gebruikt als een symbool voor maagdelijkheid. Echter, is de kleur wit ook geassocieerd met onschuld en geluk. Na verloop van tijd, als vrouwen van alle stadia van het leven dragen witte aan hun huwelijk, de witte jurk heeft de connotatie van de maagdelijkheid verloren en is alleen geassocieerd met een nieuwe bruid.