De juiste codeersystemen voor iedere sector

0
56
Depositphotos_5526033_XL

Van productidentificatie tot traceerbaarheid en anti-vervalsing: coderingen worden in iedere sector op hun eigen manier ingezet. Omdat iedere sector echter ook zijn eigen vereisten heeft als het aankomt op de gebruikte codeermethode, bestaan er aparte codeersystemen voor iedere sector. In deze blog gaan we in op de specifieke benadering die iedere sector vereist en aan welke voorwaarden het gebruikte codeersysteem dient te voldoen.

Prijs- en codeersystemen bestellen voor verschillende sectoren

Wil je prijs- en codeersystemen bestellen voor je onderneming, dan dien je rekening te houden met de specificaties van het gekozen afdruksysteem. Dat betekent dat je niet alleen moet kijken naar de prijs van het systeem, maar ook naar factoren als afdrukkwaliteit, voedselveiligheid, snelheid, traceerbaarheid en integratiemogelijkheden. In de volgende paragrafen kijken we naar deze verschillende aspecten en brengen we in kaart welke hiervan het meest relevant zijn voor de betreffende sectoren.

Standaardverpakkingen

Wie standaardverpakkingen moet coderen, zal willen kiezen voor een codeersysteem dat hoofdzakelijk snel en nauwkeurig afdrukt, zonder afbreuk te doen aan het design van de verpakking. Als het gaat om traceerbaarheid wordt meestal gekozen voor barcode- en datamatrixcodes; deze volstaan echter niet in alle gevallen. Mocht je daarnaast bijvoorbeeld vouwdozen willen bedrukken, houd er dan rekening mee dat niet alle codeersystemen even geschikt zijn voor het bedrukken van de vouwlijnen. Een speciaal codeersysteem voor verpakkingsdozen heeft dan de voorkeur.

Levensmiddelen

In de levensmiddelenindustrie moeten codeersystemen aan drie voorwaarden voldoen: ze moeten goed leesbaar zijn, ze moeten flexibel zijn én ze moeten productveilig zijn. Het codeersysteem moet dus in staat zijn om heldere, goed leesbare codes te produceren die voldoen aan de wettelijke vereisten voor voedselinformatie, wat betekent dat ze ook eenvoudig gescand moeten kunnen worden. Flexibiliteit is cruciaal in verband met de snel veranderende productieprocessen en verschillende verpakkingsmaterialen. Tot slot staat voedselveiligheid natuurlijk altijd voorop als er de kans bestaat dat de levensmiddelen in de verpakking direct in contact komen met de inkt van het codeersysteem; deze mag niet giftig zijn voor mensen en mag niet afgeven. Specifiek voor de voedselveiligheid bestaan er speciale codeersystemen die rekening houden met deze vereisten, en die niet simpelweg vervangen kunnen worden door een ander, generiek codeersysteem.

Cosmetica

De codeersystemen voor cosmetica zijn op veel vlakken te vergelijken met degene die gehanteerd worden voor levensmiddelen. Deze moeten voldoen aan de strenge regelgeving voor productidentificatie en anti-vervalsing en mogen het product zelf niet besmetten. Vanuit technisch oogpunt moeten deze systemen in staat zijn om op verschillende oppervlakken te coderen, van glazen flessen tot flexibele tubes, terwijl ze de integriteit van de verpakkingsdesigns in stand houden. Natuurlijk is het ook van het grootste belang dat het eindresultaat altijd esthetisch aantrekkelijk is en niet afdoet van de algehele uitstraling van zowel de verpakking als het merk zelf. Dit betekent ook dat standaard codeersystemen niet altijd de juiste keuze zijn voor de cosmetische industrie.

Farmaceutische middelen

In de farmaceutische sector is vooral traceerbaarheid van vitaal belang voor de veiligheid van de consument. Codeersystemen moeten in staat zijn om unieke identificatiecodes te genereren die het mogelijk maken om elk product door de hele toeleveringsketen te volgen. Daarnaast moeten ook deze systemen voldoen aan de strikte regelgeving voor productetikettering en anti-vervalsing die ook voor cosmetica geldt. In verband met de verpakkingen die in de farmaceutische industrie worden gebruikt ligt de nadruk hierbij minder sterk op de voedselveiligheid; deze moet echter wel altijd in acht worden genomen.

Bekabeling

Een volledig andere sector waarbinnen codering van groot belang is, is de bekabelingsindustrie. Het coderen van kabels en draden is namelijk essentieel om verwarring te voorkomen én de efficiëntie van installatieprocessen te verbeteren. In deze industrie worden lasermarkeringssystemen vaak verkozen boven simpele codering aan de hand van inkt, aangezien deze markeringen zelfs in veeleisende omgevingen lang meegaan en duidelijk leesbaar blijven. Bovendien maken deze systemen het eenvoudiger om ook smalle, ronde kabels eenvoudig te bedrukken.

Buizen

Buizen en slangen brengen in principe dezelfde uitdagingen met zich mee als bekabeling. In de meeste gevallen zijn deze namelijk eveneens rond, in sommige gevallen ook flexibel, en worden ze gebruikt in industriële toepassingen waar ze hoge druk en andere heftige omstandigheden moeten kunnen doorstaan. Lasercodeersystemen bieden hier dus een ideale oplossing, omdat deze permanente markeringen kunnen aanbrengen die bestand zijn tegen dergelijke omstandigheden, waaronder hitte, vochtigheid en chemische blootstelling.

Elektronica

Tot slot is het coderen van onderdelen en bedrading essentieel voor de traceerbaarheid en kwaliteitscontrole van de producten van de elektronica-industrie. De hiervoor gebruikte codeersystemen moeten in staat zijn om kleine, nauwkeurige codes aan te brengen op verschillende materialen, zoals printplaten, plastic behuizingen en metalen onderdelen. Hierdoor moet zorgvuldig overwogen of slechts één codeersysteem volstaat of dat er gekozen moet worden voor een combinatie van verschillende systemen.

Conclusie

Het selecteren van de juiste codeersystemen helpt bedrijven bij het naleven van de specifieke productvereisten en -wetgevingen die gelden in iedere sector. Tegelijkertijd kan er zo voor gezorgd worden dat de traceerbaarheid van specifieke producten wordt verhoogd en vervalsing kan worden voorkomen. Met een goed begrip van deze vereisten kunnen bedrijven dus een belangrijke stap zetten richting het waarborgen van de kwaliteit, veiligheid en integriteit van hun producten. Doe altijd uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden en kies enkel codeersystemen die ontwikkeld zijn om aan uw behoeften te voldoen, zodat u een aankoop doet waar u nog lange tijd van zult profiteren.