Tips om thuis energie te besparen

0
948
energie besparen met verlichting

Energie besparen is goed voor je portemonnee, want je kunt er maandelijks een hoop geld mee besparen, maar ook goed voor het milieu. Wanneer je minder energie gebruikt stoot je namelijk automatisch ook minder CO2 uit. Natuurlijk is het allereerst goed om naar je energieleverancier te kijken. Welke soort elektriciteit ontvang je thuis precies, en ben je het daar wel mee eens? Niet elke leverancier levert standaard duurzaam opgewekte stroom, dus het is goed om daar naar te kijken.

Minder water verbruiken

Dit is één van de meest gegeven tips als het gaat om energie besparen. Door minder warm water te gebruiken verlaag je ook je rekening. Energie besparen door minder water te verbruiken kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld een energiezuinige douchekop, een lagere temperatuur of door minder vaak of minder lang te douchen.

Ook door een energiezuinige wasmachine en vaatwasser aan te schaffen kun je water besparen. Daarnaast is het een goed idee deze zo efficiënt als mogelijk te gebruiken, en de apparaten pas aan te zetten op het moment dat ze echt vol zitten.

Bespaar energie met isolatie

Is je woning niet of niet goed geïsoleerd, dan is de kans heel groot dat je in de winter veel warmte verliest. Dit is uiteraard niet wat je wilt, want je wilt het binnen warm en aangenaam hebben. Daarbij zorgt warmteverlies ervoor dat je meer moet stoken, wat weer meer energie kost. Bespaar energie met isolatie en zorg ervoor dat je hele woning goed geïsoleerd is. je kunt ontzettend veel besparen als je woning goede isolatie heeft,en dus is het zeker de moeite waard dit eens goed na te kijken.

Vervang je oude apparaten

Heb je oude apparaten thuis staan die je nog zeer regelmatig gebruikt, zoals een oude stofzuiger die gebruikt wordt voor de eerste verdieping en de zolder? Wil je energie besparen, dan doe je er goed aan huishoudelijke apparaten te vervangen door een energiezuinig exemplaar. Elk apparaat is voorzien van een verplicht energielabel, en hierbij is A+++ energiezuinig. Veel mensen denken dat A+ ook energiezuinig is, maar dat is zeker niet het geval.

Ook kun je er op letten wanneer je het apparaat gebruikt. Een droger is misschien handig en snel, maar lang niet altijd nodig. In de zomer droogt je kleding net zo snel buiten. Ook het gebruiken van meerdere stofzuigers is vaak een luxe en geen noodzaak.

Energie besparen met de juiste verlichting

Wat voor lampen gebruik jij in je woning? Vaak worden er nog gloeilampen of halogeenlampen gebruikt, maar je doet er goed aan deze direct te vervangen voor LED verlichting. LED lampen mogen dan wel duurder zijn in de aanschaf, maar ze gaan veel langer mee en zijn daarnaast vele malen zuiniger. In vergelijking met een gloeilamp gaat LED verlichting tot 9 keer langer mee en is daarnaast 85% zuiniger. Daarnaast doe je er uiteraard ook goed aan geen lampen aan te laten in ruimtes waar niemand is. verlaat je een ruimte, dan doe je de lamp uit, want ook dat bespaart energie.