‘Sport mag niet lijden onder natuurbehoud’

Bron : http://www.degelderlander.nl/

DEN HAAG (ANP) – Bescherming van de natuur mag er niet toe leiden dat grote sportevenementen, zoals de Elfstedentocht, de Nijmeegse Vierdaagse of de Amstel Gold Race moeten verdwijnen. Dat vindt het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma.  

In schriftelijke vragen wil hij spijkerharde garanties van minister Gerda Verburg van Natuur en staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport dat deze populaire sportevenementen doorgang kunnen vinden. ,,Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze samenleving'', aldus het Kamerlid.
Volgens Atsma maken de organisatoren van deze evenementen zich zorgen over het voortbestaan van deze sportgebeurtenissen. Aanleiding vormen Europese regels voor natuurbehoud, die de lidstaten verplichten beschermde natuurgebieden aan te wijzen waar strenge regels gelden voor het behoud van flora en fauna.
Jan Oostenbrug, ijsmeester van de Elfstedentocht, is het helemaal met Atsma eens. Vorige maand heeft Oostenbrug in zijn functies als voorzitter van de Friese IJsbond samen met de KNSB een brief gestuurd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In die brief kaart Oostenbrug de natuurregels aan.
,,We zijn in dit land doorgeslagen in de regelgeving. De tocht loopt door vier geregistreerde natuurgebieden en daar hebben we melding van gemaakt'', aldus Oostenbrug.
Hij rekent dan ook op coulantie van het ministerie als de Elfstedentocht weer gehouden wordt.Een woordvoerster van het ministerie van LNV zei in een reactie dat het ministerie de organisaties van de grote sportevenementen niet dwars wil zitten.