Plan: oude routes weer lopen bij 100ste Vierdaagse

In 2016, wanneer de honderdste Vierdaagse van Nijmegen wordt gehouden, moet deze wandeltocht Druten weer aandoen. Dat vindt de Drutense loco-burgemeester André van den Hurk, die zijn idee binnenkort wil bespreken met de marsleiding van ’s werelds grootste wandelevenement.

Tot in de jaren vijftig kwamen de 50-kilometerwandelaars nog door dorpen als Horssen en Afferden. En de toen nog op het programma staande 55 kilometer deed zelfs het centrum van Druten aan.

Omdat het vanwege het steeds drukker wordende verkeer met het jaar moeilijker werd de kortste route van en naar Druten te nemen, werd het belangrijkste dorp van Maas en Waal echter als doorkomstplaats geschrapt.

Van den Hurk: "Wat is er nou mooier dan tijdens zo’n jubileumjaar een historische route via Horssen en Druten uit te stippelen? En voor onze gemeente past zo’n Vierdaagsetocht prima in ons streven om het toerisme te promoten."

Als Van den Hurks initiatief succes heeft, komt de Vierdaagse in 2016 voor het eerst sinds lang ook weer door de dorpen Leur, Hernen, Bergharen, Deest, Winssen en Ewijk.