Negen Vierdaagselopers naar ziekenhuis

BNDeStem

De hulpdiensten hebben dinsdag tijdens de eerste wandeldag van de Vierdaagse negen wandelaars naar het ziekenhuis afgevoerd. Acht van hen hadden hartklachten. De negende was in vergevorderde staat van dronkenschap, aldus Martin Baardman, hoofd van de medische dienst.

Volgens een woordvoerster van het Rode Kruis zijn ruim driehonderd lopers onderweg of bij de finish in Nijmegen behandeld. Dat zijn er vergeleken met andere jaren uitermate weinig, waarschijnlijk door het prima wandelweer. Het Rode Kruis en de sportmasseurs denken nog tot tien uur dinsdagavond werk te hebben aan het afhandelen van alle klachten.

Dinsdag is voor het eerst gewerkt met een nieuwe blaarbehandelmethode. Die is afgekeken van de Elfstedenmars in Friesland, aldus Baardman. De hulpverleners vlechten vette watten rondom beblaarde tenen, in plaats van ze helemaal af te plakken. Voordeel van deze methode is dat het veel sneller gaat, waardoor wandelaars met blaren veel minder lang hoeven te wachten op hulp. Behandelde lopers reageerden positief op de methode volgens het hoofd medische dienst.