Lopers hebben weinig last van het onderzoek

De eerste resultaten van het onderzoek van wetenschapper Maria Hopman leren dat een klein deel van de wandelaars te weinig drinkt.

Pil

Tien tot twintig procent van de zeventig lopers die aan het onderzoek meedoen, verliest onderweg een kilo of anderhalf: vocht.

„Ik heb gemerkt dat ik meer moet drinken, eten en rusten”, zegt Irene Engelhard, een van de onderzochte lopers. Ze loopt op haar 66ste nog steeds vijftig kilometer. „Dat deed ik vandaag en het gaat nu beter. Gisteren was ik beroerd.”
Bert Bakker (59) zegt het ‘heel apart’ te vinden onderweg te weten wat zijn hartslag en temperatuur is. „Je merkt dat het schommelt als de omgevingstemperatuur verandert.”
Eugene Visser (33) zag op tegen het invullen van de vragenlijst elk uur, maar het viel hem mee. „Ik had hem wat summier ingevuld, dus dat nu heb ik er meer op gezet. De hartslagmeter gaat wel een beetje plakken als je zweet, maar van die band om mijn arm heb ik echt geen last. Ze meten me om de vijf kilometer. Dat kost gelukkig maar een minuutje.”