Het Vierdaagsegevoel van Bemmel

Gelderlander

Luid applaus voor Ulrich Anliker. De Städtpräsident van Huttwil speecht in het Nederlands. Daarmee oogst de Zwitserse burgemeester de nodige bewondering van het Bemmelse publiek.

Hoorn 
Onder de kastanjebomen op de hoek van de Ambestraat en de Dorpstraat is zondagmiddag de officiële ontvangst van negentig Zwitserse gasten. Dat gebeurt in het kader van de 44e Zwitserse Week in Bemmel. Burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard heet de gasten welkom. "De Zwitserse Week zorgt in Bemmel voor het Vierdaagsegevoel", vindt De Vries. "Het is een mooie manier om te integreren met het feest op dinsdag."

Ieder jaar komt een ander muziekkorps uit het Duitssprekende deel van Zwitserland naar Bemmel. De Zwitserse muzikanten nemen traditiegetrouw deel aan de vlaggenparade, vanavond in het Nijmeegse Goffertstadion. Daar verzorgen zij met diverse militaire orkesten de opening van de Nijmeegse Vierdaagse. "Voor de vlaggenparade moeten ze twintig marsen instuderen", weet Wim Haafs, voorzitter van Stichting Zwitserse Week Bemmel. "Dat zijn er heel wat. Daarom beginnen wij in september alweer met de voorbereidingen voor de Zwitserse Week van volgend jaar. Zodat de muzikanten die dan naar Bemmel komen, voldoende gelegenheid hebben om te oefenen."