Bonnenregen

Zaterdag 6 oktober 2007 vond de kustmarathon plaats. Evenals de wandelmarathon van 7 oktober (die ik heb gelopen) was het een groot spektakel meet veel deelnemers en supporters. Helaas was er  (zoals u ook hieronder kunt lezen) voor een aantal lopers, supporters , hulpverleners …  een flinke kater. Ik wil geen uitspraak doen over het juist optreden van de Zeeuwse politie, ik wil alleen zeggen dat het jammer is dat zo'n groot spektakel voor een aantal zo verpest is.

De Zeeuwse Kustmarathon heeft duizenden loopliefhebbers zaterdag een werelddag bezorgd. Binnen vijf jaar is het evenement uitgegroeid van een geintje tot een sportief visitekaartje van de provincie.

De enige smet was het optreden van de Zeeuwse politie. Ze had zich rond de marathon wel iets sportiever kunnen opstellen. Over het hele parkoers werden tientallen volgers van de marathon op de bongeslingerd, omdat ze hun auto enkele minuten in de berm hadden geparkeerd.

Terecht claimen gedupeerden dat dit antireclame is voor de provincie.

De Kustmarathon stond al maanden op de kalender. Ook was al maanden bekend dat er zo'n duizend atleten' de mooiste en zwaarste marathon van Nederland' zouden gaan lopen. Dieduizendlopers nemen vanzelfsprekend ook een gevolg mee. Kortom: het was al maanden bekend dat er op 6 oktober 2007 duizenden mensen op de been zouden zijn langs de Zeeuwse kust.

Twee maanden geleden is het verkeerde voorbeeld gesteld met de bonnenregen in de Gemeente Veere tijdens de eerste echte stranddag. Daaruit had de politie lering kunnen trekken. Maar als een zwartloper mengde de politie zich afgelopen weekend onder het marathonpubliek en trok veelal zonder waarschuwing en compassie het bonnenboekje. De mooiste en zwaarste marathon werd zo ook meteen de duurste marathon van Nederland.

De provincie kan een voorbeeld nemen aan Friesland. Een evenement als de Elfstedentocht trekt nog veel meer volk dan de Kustmarathon.

In het hoge noorden begrijpen ze dat je dan soms een fout geparkeerde auto door de vingers moet zien. Het is tenslotte een feestdag. Voor velen kwam zaterdag langs de Zeeuwse kust de kater echter al vóór het feest.