1e Enclave wandeltocht Baarle Nassau Baarle Hertog 3 maart 2013 (18 km)

Nummer

Vandaag de 1ste Enclavetocht. Er was door de organisatie zelfs al reclame gemaakt in het wandelsportmagazine van de KNBLO. Dus het leek op voorhand een geweldige tocht te worden. Dus op naar Baarle Nassau/Baarle Hertog. Maar voordat we daar waren moesten we eerst lang wachten tot we een groep fietsers konden inhalen (pas net na Chaam lukte het ook echt, want steeds als het leek te kunnen was de bocht onoverzichtelijk of reed men ineens links van de weg.)  

Toen we aankwamen reden we door Nederland en even later België, of was het toch weer Nederland. We kwamen in de enclave aan.

Enclave

Een enclave is een gebied dat geheel wordt omsloten door grondgebied van één andere partij. Sommige enclaves zijn onafhankelijk (San Marino, Vaticaanstad en Lesotho) en andere behoren tot een andere staat en zijn daardoor tevens exclaves (Baarle-Hertog, Baarle-Nassau).  

Er hingen en stonden zowel Nederlandse als Belgische vlaggen. En ook een Grenspaal ontbrak niet. Bij de start was het al aardig druk, we besloten 18 km te wandelen.  

Nadat we waren ingeschreven konden we van start gaan. En in de eerste straat waar we liepen zagen we het al het eerste stuk waren Nederlandse huisnummers en even later Belgische.