Nieuwe wijnen

0
41
We hebben nieuwe rode wijnen in ons assortiment, van het wijnhuis Rocco di Carpeneto, een pas sedert enkele jaren opgestart initiatief van twee enthousiastelingen (Lidia en Paolo) met een zeer goede smaak, zowel op wijngebied als naar inrichting toe, hun plekje midden de wijngaarden is werkelijk zeer mooi.
De wijnen dan: wij kozen voor 2 Barbera’s, alle twee DocG én superiore, alle twee 24 maanden op hout gerijpt, beiden van dezelfde wijngaard en toch zo verschillend van smaak.
De ene (Barbera Rapp 2012) is zeer direct van smaak (behoorlijk fruitig) en heeft een zeer rijk aroma en is voor een superiore volgens het klassieke systeem gemaakt, wel 2 jaar op hout in plaats van de minimale zes maanden.
Met de andere (Barbera Rataraura 2012) deden ze iets heel bijzonders, na de rijping op hout werd hij zes maanden bewaard in grote terracotta kruiken, een procedé dat maar 2 andere wijnhuizen in heel Italië momenteel doen en dat uit Georgië zou komen.
Daar schijnen ze een witte wijn te maken die behoorlijk zuur aanvoelt en die ze dan via die aarden kruiken laten verzachten tot een complex en spectaculair resultaat.
Ook ‘onze’ Barbera onderging een verrassende smaakwijziging na de 6 maanden op kruik, de smaak werd zachter en toch ook voller, naar mijn gevoel een wijn met een perfect evenwicht, maar ja, smaken en geuren verschillen natuurlijk.
In ieder geval twee bijzondere wijnen met een geheel eigen verhaal en afwijkend creatieproces die de moeite waard zijn om naast elkaar te proeven.
 
Wijn - Rocco di Carpeneto 
 
(Nicolas)