Zout in de open wond.

0
424

De ellende rond de nieuwe N280-Oost tussen Roermond en Duitse grensovergang Elmpt is nog steeds niet voorbij. Na een mailtje van een bekende ben ik polshoogte gaan nemen. Het rood bebloede asfalt wijst me de weg naar de gehavende Das (Meles meles) die in de bermgreppel ligt. Helaas kon ik niet meer vaststellen of het een mannetje of vrouwtje was maar hoe dan ook deze was op het asfalt afgeslacht! Overal is de snelweg goed gerasterd en ondertunneld. Daar is niks mis mee zou je zeggen. Maar hoe komt deze Das op de drukke weg terecht?

Even een terugblik in het verleden: Het resterende stukje Rijksweg N68  (de Elmpterweg) tussen Roermond en Asenray is eind 2007 opgeheven door de aanleg van een nieuwe 2×2 snelweg naar de grensovergang Elmpt Duitsland. Richting Duitse grens, loopt de Elmpterweg, parallel aan de nieuwe N280-Oost. De Elmpterweg is van 80 km omgebouwd tot een 60 km weg met versmallingen en drempels. Tijdens die aanleg van die nieuwe snelweg N280 is er veel aandacht geweest om ervoor te zorgen dat er geen verkeersslachtoffers onder de Dassen zouden vallen. Maar daardoor was er geen oog meer voor de veiligheid van de resterende Elmpterweg. Door deze Provinciale nalatigheid zijn toen tientallen dassen op deze weg doodgereden. De goed bewoonde kraamburcht die vlak bij de N280-Oost ligt, waar elk jaar jonge Dassen werden geboren, is op die manier in een korte tijd compleet uitgemoord op de Elmpterweg! Na een eindeloze stroom van e-mails, telefoontjes, vergaderingen, overleg, veldbezoeken, oprapen van dode Dassen ging men na veel hangen en wurgen uiteindelijk overstag. De resterende Elmpterweg werd uiteindelijk toch beveiligd en vijf jaar later begin 2012 werd de laatste dassenbeschermingsmaatregelen aan deze weg uitgevoerd. Nu kijkend in het veld is mij duidelijk hoe deze dode Das op de N280-Oost op de snelweg kon komen.

Onder de groene hekwerk (poort) kan een Das onder doorlopen. Maar deze poort staat ook vaker open! Zouden ze geen gebruik maken van de poort kunnen ze iets verderop via het gapende gat van het brede fietspad ongehinderd op de snelweg terecht komen. Hopelijk realiseert de Provincie Limburg dat de aanleg van alle dassenvoorzieningen die ter compensatie voor deze dieren zijn aangelegd op deze manier weggegooid geld is. Het is trouwens niet de eerste keer dat een Das via deze openingen op de weg terecht is gekomen! Dit kan toch niet de bedoeling zijn!! Bij het maken van deze blog ontvang ik een ontluisterend ambtelijk mailtje van de Provincie Limburg, ik citeer: "Het groene hekwerk is van de Marechaussee voor het uitvoeren van controles op de N280-Oost. De dassen kunnen altijd via het fietspad op de N280-Oost terecht komen. Hieraan kunnen wij niets veranderen." Dat is wat je noemt willens en wetens zout in de open wond strooien. Om dit iets duidelijker te maken aan een breder publiek ben ik in de huid van een Das gekropen. Van deze onwenselijke situatie heb ik een filmpje gemaakt. Het lijkt me duidelijk dat daar wel iets aangedaan kan worden. Overleg met de Provincie Limburg, is dringend wenselijk! Wordt vervolgd!