Zondag in Buitenhof NPO 1: Jonathan Israel over Spinoza’s ban

0
23

Buitenhof, het wekelijkse discussieprogramma van AVROTROS, VARA en VPRO op zondag om 12:10 uur op NPO 1 [herhaling op maandag om 09.55 uur op NPO 2] begint morgen volgens de zojuist bekendgemaakte programmatekst met:

                          Jonathan Israel over Spinoza

Baruch de Spinoza werd in 1656 verstoten uit de joodse gemeenschap van Amsterdam. Hij werd officieel in de ban gedaan.  Zondag komen uit de hele wereld wetenschappers en religieuze leiders naar Amsterdam om te kijken of de ban na 359 jaar kan worden herroepen. Spinoza was een filosoof die streed voor tolerantie en de vrijheid van meningsuiting. De wereldberoemde historicus Jonathan Israel is een van de geleerden die naar Amsterdam is gekomen om zijn oordeel te geven. De historicus – verbonden aan Princeton University – schreef verschillende boeken over de Verlichting en de Nederlandse 17de eeuw. In Buitenhof een gesprek over het opheffen van de ban, de relatie met de fatwa en het omgaan met intolerante vormen van religie.

Presentatie: Pieter Jan Hagens [Cf.] uitzending vanuit de Hortus Botanicus in Amsterdam.

Toegevoegd zondag 13:30 uur. Een half uur na uitzending stond de uitzending reeds online. Jonathan Israel komt aan bod vanaf 14:30

Foto Jonathan Israel: still uit de uitzending.