Zal Spinoza’s naam vallen op ‘t symposium in september ‘The Invention of the Dutch Telescope: Its Origin and Impact on Science, Culture and Society’?

0
13

Dit jaar viert Nederland dat 400 jaar geleden de telescoop werd uitgevonden. Dat gebeurde in het jaar 1608. Zacharias Jansen of Johannes Lipperhey… een van beiden vond de telescoop uit. Maar wie? Beiden woonden in Middelburg. De claim dat Lipperhey de eerste was, vindt ondersteuning in zijn patentaanvraag. Lipperhey was in de gelegenheid geweest om Prins Maurits zijn uitvinding te tonen. Vanuit Den Haag kon toen met de bescheiden telescoop de kerkklok in Delft afgelezen worden. Zacharias Jansen was in dezelfde periode op de Frankfurter Buchmesse, wellicht ook met een telescoop. Hoe dan ook: de telescoop is een Nederlandse uitvinding.

Volgend jaar wordt in de wereld groots gevierd dat Galileo met zijn telescoop belangrijke ontdekkingen deed. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het jaar 2009 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sterrenkunde (International Year of Astronomy 2009 – IYA2009). IYA2009 is een initiatief van de Internationale Astronomische Unie en Unesco. De VN-resolutie was ingediend door Italië, het land waar Galileo Galileï 400 jaar geleden de eerste astronomische ontdekkingen deed met een telescoop. 

Maar dit jaar wordt in Nederland en vooral in Middelburg de 400e verjaardag van de uitvinding van de telescoop gevierd.

De Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen (SVPL) uit Middelburg heeft samen met verscheidene instituten en wetenschappers het inititatief genomen voor de herdenking van de uitvinding van de telescoop in 2008. Op 12 april jl. werd op deze sterrenwacht officieel het jaar van de telescoop geopend. Er is een uitgebreid programma (zie hier de aparte website)