WETENSCHAP?

0
340

Ik was gisteren aan het zappen op tv. Ik viel midden in een programma over de opwarming van de aarde. Een geofysicus verklaarde het volgende:

 'Dat bij smeltende poolkappen het zeeniveau stijgt, is een onwaarheid die zelfs een middelbare scholier met een beetje natuurkunde-kennis kan doorzien. IJs heeft namelijk een groter volume dan water — denk aan het jampotje dat knapt als het vriest. De ijsmassa's van de poolkappen bevinden zich grotendeels onder water. Als deze kappen gaan smelten, wordt het volume niet groter, maar juist kleiner en daalt de zeespiegel. 

'Het is trouwens nog maar de vraag of die ijskappen door de opwarming van de aarde wel smelten. Door de stijging van de temperatuur zal namelijk de verdamping toenemen met als gevolg meer neerslag, die op de polen naar beneden komt in de vorm van sneeuw. De sneeuw- en ijsmassa's op de polen zullen juist aangroeien in plaats van afnemen. Recente satellietwaarnemingen hebben dat ook aangetoond.' 

Nu twijfel ik al jaren steeds meer en meer aan de zgn. wetenschap. Ik vroeg mijn 9 jarig buurmeisje dan ook wat zij dacht van de opwarming van de aarde. "Ach meneer buurman, maak je niet zo'n zorgen, als het zeewater stijgt dan graven we gewoon de noordzee wat dieper, daar hebben we toch gravers voor? U zegt altijd tegen mij dat ik niet zo moeilijk moet doen"

Daar stond ik dan. Blij verrast door haar enige echte wetenschap