Wenzel Pobuda (1797-1847) maakte staalgravure van Spinoza

0
338

Er is nergens op internet een korte biografie van Pobuda te vinden. Hier en daar zijn wat gegevens bijeen te sprokkelen. Hij was koperplaat- en staalgraveur en lithograaf, en wel vooral van landkaarten en stadsplattegronden, waarvan hij er flink wat gemaakt heeft, b.v. van Berlijn (1837), Stuttgart, Amsterdam (zie onder), Zuid-Amerika (ca 1840), Madrid (1844).

Hij werkte in Duitsland – de taal op zijn kaarten is Duits. Ook het bijschrift op onderstaande Spinoza-gravure is Duits. Bij sommige gravures staat vermeld "Pobuda, Rees et Comp."  Zie b.v. op de lithografie van de zangeres Maria Garcia Malibran (onder):
Dit betreft het “Lithographischer Drucker und Verlag” te München, een kleine gespecialiseerde drukkerij, waarvan Wenzel Pobuda en J. Rees de leiding hadden [info van hier].
Heel voorzichtig opper ik de mogelijkheid dat hij oorspronkelijk uit Bohemen afkomstig zou kunnen zijn. Dit daar een Wenzel Pobuda uit Rožmital (Rosenthal, stad in Okres Pøíbram, in Tsjechië) op 21 september 1896 deelnam in het verkrijgen van een concessie voor een lokale spoorweg – wellicht een zoon of kleinzoon of ander familielid? [de.wiki] En inderdaad tref ik aan op de website van de Katalog der Deutschen Nationalbibliothek dat hij geboren is in Bohemen en werkzaam was in Stuttgart [cf].

Zie zijn werk op Worldcat.org. Als sterfdatum kom je ook 1833 tegen, maar die lijkt me niet erg waarschijnlijk, gezien de data van diverse van zijn litho’s. Hij maakte ook ander werk, zoals tekeningen bij werk van William Shakespeare, en portretten. Hij maakte ook deze staalgravure van Spinoza:


Collectie Duijvestein, B. SPINOZA, Staalgravure van W. Pobuda, 16 x 11 cm
                                              op wiki.toenleidschendam-voorburg.nl