Weer een boek van Kolakowksi

0
28

In de loop van de tijd worden telkens 'nieuwe' boeken van Leszek Kolakowski (1927-2009)uitgegeven, doordat verspreide opstellen, vaak niet eerder in het Engels vertaald, aan het Angelsaksische publiek worden voorgelegd. Over The Two Eyes of Spinoza (2005) schreef ik enige blogs (zie zoekvenster) .

Een tijdje geleden had ik het uitkomen van dit boek gesignaleerd, maar dat nog niet in een blog gedaan. Een mooie review, "Why Kolakowski Matters", dat vandaag verscheen op Frontpage Magazine van iemand die kennelijk net zo weg is van Kolakowski als ik ben, Vladimir Tismaneanu, geeft mij aanleiding op dit boek (dat ik niet las) te wijzen. Het review geeft een impressie van het boek zelf, maar plaatst dit mooi in de biografie en eerdere werken van de van origine Poolse filosoof.

Leszek Kolakowski, Is God Happy? Se

lected Essays. Basic Books, 2013 – 237 pp ISBN 9780465075744 [books.google] Zijn dochter Agnieska Kolakowska bracht weer een aantal verspreide teksten bijeen, die ze vertaalde en van een inleiding voorzag. Uit die inleiding haal ik deze passage: