Vijftig jaar Mambo Spinoza

0
295

De mambo is een Cubaanse dans en muziekvorm. De naam is afkomstig van een Havanees muziekstuk dat ruim zeventig jaar geleden gecomponeerd werd door Orestes en Cachao López. Maar Mambo Spinoza is Pools. Het begon in 1960 met een soort cabaretnummer van Jeremy Przybora en Jerzy Wasowski dat in Polen als iets heel bijzonders moet zijn ervaren en vijftig jaar heeft stand gehouden.

Leg Google maar eens ‘Mambo Spinoza’ voor en je krijgt vele, overwegend Poolse hits. Bij YouTube was ik al meermalen hun cabaretzangnummer tegengekomen, maar vandaag kwam ik ook de tekst tegen, zodat ik met de google-vertaalfunctie een klein beetje kon volgen waar die over gaat. En dan is te zien dat het over de  echte Spinoza gaat… maar speels. Met Spinoza kun je Spaß machen…

Hierna haal ik deze video dit blog binnen en geef ik een aantal links naar zangers (zangeressen) en groepen die dit nummer op hun repertoire hebben genomen. Én de link van de site waar een klein jochie de tekst van dat lied ook heeft leren zingen en waar de trotse moeder de complete Poolse tekst gaf.

De aanleiding om eens verder te zoeken, was het bericht dat deze zomer van 7 juli tot 31 augustus, in de Zderzak Gallery in Kraków door een reeks kunstenaars o.l.v. curator Marta TarabuÅ‚a op een luchtige manier een tentoonstelling van beelden en objecten, films en foto's wordt ingericht over deze halve eeuw Mambo Spinoza.

Een sprong in het onbekende, zonder enige bescherming, hete ritmes, gekruid  met – naar smaak – een snufje filosofie.